Инфо

25. април 2024.25. апр 2024.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

Додељене Априлске награде

Свечаном академијом обележен Дан града Шапца

Априлске награде уручене су министарки Ирени Вујовић, новинарки Гордани Мањенчић и Владимиру Добрићу, који је са оцем Добривојем власник Пољопривредног газдинства „Добрић“
Свечаном академијом у амфитеатру Академије струковних студија у понедељак је обележен Дан града Шапца. Министарки за заштиту животне средине Ирени Вујовић уручени су Кључеви града Шапца и додељена Априлска награда у категорији укупан развој и промоција града Шапца, као и Повеља Почасног грађанина града Шапца.

Пајић: Сећање и захвалност
Обраћајући се присутнима, градоначелник Шапца др Александар Пајић истакао је да је празник града добра прилика да се сетимо и захвалимо свима који су своје животе уградили у садашњост у којој данас живимо и стварамо, подсећајући на 22. април. 1867. године, када је последњи војник Османске империје напустио шабачку тврђаву и први пут после три и по века српски барјак се завијорио на зидинама овог здања.

Фото: "Глас Подриња"


-Трудимо се да инвестиције које долазе у град Шабац усмеримо на најбољи могући начин и то је један од разлога зашто је највише признање града добила министарка Ирена Вујовић, имајући у виду све што је министарство на чијем је челу урадило у протекле три године. Имали смо еколошку бомбу на реци Сави, на 100 метара од првих зграда. Великим средствима министарства и уз помоћ министарке успели смо да то у потпуности санирамо и већ следеће године ће добити обрисе зелене оазе града. Напокон ће град Шабац изаћи на реку и то је само део пројеката. Заслужено признање добила је и Гордана Мањенчић, дописница РТС-а из Шапца, која је својим прилозима и репортажама ширила добру слику града и свега што се у њему дешава и господин Добрић, који на свом домаћинству има узорну фарму и бори се на великом тржишту. Велико је задовољство, велики број званица партнера, пријатеља града Шапца. Тежићемо да у наредном периоду ширимо леп утисак о граду и имамо што више пријатеља у свету. Препознајемо посвећене појединце, радимо у интересу грађана, с циљем и жељом да суграђани живе у што бољим условима и у складу са што квалитетнијим животним стандардом- подвукао је Пајић.

Пројекти у сарадњи са Министарством
Како је образложено, уз подршку Министарства заштите животне средине, Град Шабац је у претходне три године уклонио 11 дивљих депонија дуж локалних путева. Министарство је активно помогло пошумљавање више локација на територији Града, финансирао пет нових котларница на пелет у пет шабачких школа, као и замену котлова на дрво и угаљ у циљу смањења загађења ваздуха од индивидуалних ложишта. Најзначајнији је пројекат санације и рекултивације несаниране депоније „Дудара“ која би требало да постане зелена оаза и простор за рекреацију грађана. Укупно у зелене пројекте током последње три године у Шапцу је уложено више од два милиона евра.

Градоначелник Шапца др Александар Пајић и министарка Ирена Вујовић, Фото: "Глас Подриња"


-Позитивно сам изненађена. Ово је за мене велика част, али исто тако и одговорност да се и у наредном периоду трудимо за још бољи и чистији Шабац, да оставимо такво стање будућим генерацијама. Имали смо изузетно значајне пројекте у граду. Ова награда је свакако признање за читав тим у министарству који ради, такође и за тим у локалној самоуправи, јер су имали квалитетне пројекте које су кандидовали и радили смо са лакоћом. Поред депоније коју смо рекултивисали и санирали, мењали смо и котлове у пет школа и предстоје још четири, али и у индивидуалним домаћинствима и јавним установама, а све у циљу побољшања квалитета ваздуха. Регионални центар Срем- Мачва ће у наредном периоду бити проширен и рекултивисан по европским стандардима. Сигурна сам да ће зелени пројекти бити приоритети будуће Владе, а и у граду Шапцу се осећа жеља да се настави са таквим пројектима- истакла је министарка Вујовић.

Мањенчић: Част, задовољство и понос
За развој демократских вредности и поштовање људских права и слобода награда је припала новинарки и дугогодишњој дописници Радио- телевизије Србије Гордани Мањенчић. Дипломирала је на Високој школи за васпитаче у Сремској Митровици, а потом и на Учитељском факултету у Сомбору. Школовање су јој обележила такмичења и награде у области рецитовања и говорништва. Радила је на Телевизији Шабац, Радио Шапцу и Гласу Подриња, а потом и као дописник уредник у РТС-у, Телевизији Војводине и на Радио Београду. Добитница је више награда и признања, а за информативни програм РТС-а реализовала је бројне документарне емисије као хроничар Шапца и Мачве. Чланица је УНС-а и дугогодишња чланица новинарског жирија „Позоришног пролећа“.

Гордана Мањенчић, Фото: "Глас Подриња"


Некако су дописници амбасадори својих средина и имам срећу да радим за јавни сервис и редакцију која увек налази простор за промоцију градова, општина и села, а још поноснија што имам шта да покажем, јер је Шабац град са снажним културним, историјским наслеђем, економски јак


-Велика ми је част, задовољство и понос. Изузетно сам дирнута, али ово је и велика обавеза и одговорност. Ово ми је заиста најдража награда до сада, посебно што долази у години када обележавам 30 година новинарског рада. Захвална сам предлагачу што је после три деценије приметио мој допринос овом граду и захвална сам својој породици. Некако су дописници амбасадори својих средина и имам срећу да радим за јавни сервис и редакцију која увек налази простор за промоцију градова, општина и села, а још поноснија што имам шта да покажем, јер је Шабац град са снажним културним, историјским наслеђем, економски јак. Највећа вредност нашег града јесу људи, талентовани, вредни, образовани, посебно млади који проносе име нашег града широм света. Имати кључеве града је нешто заиста посебно. За мене то има посебну симболику, јер кад имате од нечеега кључ, то треба да чувате и заштитите. Заиста дубоко у свом срцу чувам свој град и своју Мачву. Мој задатак је и надаље да правовременим информацијама, уколико то затреба, заштитим Шабац и Шапчане, а надам се да ћемо убудуће проносити само најбоље вести- поручила је Гордана Мањенчић.

Добрић: Одрицање уродило плодом
Добитник Априлске награде у категорији развој села, пољопривреде и месних заједница као средишта одлучивања људи и побољшања услова живота је Пољопривредно газдинство „Добрић“ Бела Река, а признање је примио Владимир Добрић, који је заједно са оцем Добривојем власник газдинства. Сви производи се пласирају на домаће тржиште, а планирају да их у будућности извозе. Домаћинство је еколошког каракктера јер поседује соларну електрану на биомасу.

Показало се да је сав наш труд, залагање и одрицање уродило плодом. Уз љубав и свакодневну посвећеност целе породице послу, долази успех. Захваљујемо се челницима града, градоначелнику, свим људима који су препознали и видели наш рад и труд


Владимир Добрић, Фото: "Глас Подриња"


-Показало се да је сав наш труд, залагање и одрицање уродило плодом. Уз љубав и свакодневну посвећеност целе породице послу, долази успех. Захваљујемо се челницима града, градоначелнику, свим људима који су препознали и видели наш рад и труд. Десета је година како се бавимо козама. Кренули смо од нуле, сада бројимо стадо од 115 грла са својом млекаром, прерадом и пласирањем производа на наше тржиште. Годишње произведемо 40 хиљада литара млека- навео је Добрић.

Фото: "Глас Подриња"


У програму су учествовали Музичка школа „Михаило Вукдраговић“, вокална уметница Мирјана Пантелић и пијаниста Борис Јекић, Прво певачко друштво КУД „Абрашевић“ и глумац Душан Симић. Сваченој академији присуствовали су представници Епархије шабачке, челници градова и општина у окружењу, привредници, као и директори школа, образовних и јавних установа.
Д.Д.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa