Инфо

25. април 2024.25. апр 2024.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

ГРАДОНАЧЕЛНИК ШАПЦА АЛЕКСАНДАР ПАЈИЋ И ЖУПАН МЕСНЕ ОПШТИНЕ ЦЕЉЕ МАТИЈА КОВАЧ

Од побратимства добробит грађанима

„Шабац има доста земљишта које је слободно за индустрију. Цеље тога нема толико, али има доста Шапчана који код нас развијају своје каријере“, каже Матија Ковач. „Размена искустава привредника може бити драгоцена. Трудићемо се да у наредном периоду привредна делегација града оде у посету Словенији, а да они дођу код нас“, наводи Александар Пајић
Пријатељство између Шапца и словеначког Цеља датира још из 2005. године, али Повеља о пријатељству званично је потписана тек сада. Потписали су је гадоначелник Шапца др Александар Пајић и жупан Месне општине Цеље Матија Ковач.

Фото: Глас Подриња


Делегација из Цеља у Шапцу је провела четири дана и том приликом су присуствовали и прослави Дана града. Разматране су могућности у којим све областима два града могу да сарађују и сложили су се да највише потенцијала имају привреда, образовање, спорт и кулутура, али и туризам. Оба челника градова кажу да ће се потрудити да односи између два града у наредном периоду напредују и да се повеже што више субјеката из Шапца и Цеља, како би и што већи број грађана имао користи од овог побратимства.

Оба челника градова кажу да ће се потрудити да односи између два града у наредном периоду напредују и да се повеже што више субјеката из Шапца и Цеља, како би и што већи број грађана имао користи од овог побратимства


-Доста је сличности између два града. Шабац и Цеље су сличи и по величини, Цеље такође имао око 50.000 становника у самом граду, али мање у околним местима, само око 10.000. Слична нам је организација градске управе, комуналних предузећа, школа. Цеље такође има десетак основних школа, неколико средњих, око 150 људи запослених у Градској управи, наводи жупан Ковач.

Привредна сарадња
Први конктакти два града успостављени су у домену привредне сарадње. Градоначелници су се сложили око тога да Шабац има неке потенцијале које Цеље нема, а то је пре свега Северозападна индустријска зона, док привредници Цеља имају искуства пословања у Европској унији.
-Привреду сада видимо као добар правац за наставак сарадње. Цеље је током последњих 150 година доживело велику трансформацију, из провинције у велики индустријски град, ком је основа привреде Цинкара Цеље и хемијска индустија. Претходних 30 година направљен је велики заокрет и Цеље је данас регија са развијеним предузетништвом, са много иновативних идеја, малих предузетника. Нема много страног капитала у структури привреде, али имамо људе са дугом предузетничком традицијом. Најпознатији смо по Сајму који је базиран на предузетницима, али остала нам је и металуршка индустрија, хемијска, прехрамбена. „Златарна Цеље“ и даље је препознатиљива на читавом Балкану. Производња им је и даље у Цељу, али сада су се орјантисали и ка градњи хотела. Улагање привредника из Цеља у Шабац и шабачких у Цеље је могућа и постојеће релације сада могу још више да се развијају и напредују. Шабац има доста земљишта које је слободно за индустрију. Цеље тога нема толико, али има доста Шапчана који код нас развијају своје каријере, каже Ковач.
Градоначелник Пајић сматра да је највећи потенцијал привредне сарадње повезивање привредника из Шапца са привредницима из Цеља. Преко Привредног савета града трудиће се да практично то и реализују.
-Привредни савет града Шапца окупља представнике највећих компанија које послују у граду и циљ је да направимо сарадњу са њиховим компанијама, како бисмо видели који су то трендови у привреди у ЕУ и шта је њима у фокусу. Размена искустава привредника може бити драгоцена. Трудићемо се да у наредном периоду привредна делегација града оде у посету Словенији, а да они дођу код нас. Верујем да би након тога дошло и до њихових инвестиција код нас, али и да наши привредници тамо отворе своје експозитуре. Одушевљени су изгледом наше Северозападне индустријске зоне и свим што као град радимо да бисмо омогућили долазак компанија код нас. Посебно им се свиђа што компаније могу да бирају облик и величину парцеле на којој ће засновати своју делатност, наводи Александар Пајић.


Размена искустава у образовању
Велике су могућности сарадње и у области образовања. Већ се разговарало о могућој размени ученика и управо у овој области је и највероватнија скора сарадња.

-Образовни систем нам је сличан. Наше школе би могле да сарађују, ученици, али и професори. Такође имамо здравствену школу која је на веома високом нивоу, као и ваша, каже Ковач.
Градоначелник Пајић је подсетио да је наш образовни систем прошао кроз реформу и да више не заостајемо много за европским земљама. Од размене ученика и студената корист могу да имају обе стране.

Градоначелник Шапца, др Александар Пајић, Фото: Глас Подриња


-Делегација из Словеније упутила је доста похвала на рачун наших образовних установа са којима су имали прилику да се упознају. Сигуран сам да ће размена искустава ученицима и професорима бити драгоцена, каже градоначелник Пајић.

Спортски градови
Цеље, као и Шабац, има успешан рукометни клуб, али играју и кошарку, фудбал... Генерално, спортски живот у Цељу веома је сличан оном у Шапцу.

-Цеље је спортска престоница Словеније. Имамамо све спортове, али смо пре свега и ми град рукомета. Рукомет нам је традиционално добар, са одличном рукометном школом. Фудбалски клуб ће вероватно бити првак државе. Имамо и ми развијену женску кошарку и наш женски кошаркашки клуб је три пута био првак АБА лиге. Атлетичари су нам добри, имамо и хокеј, али и одличне џудисткиње, кикбоксерке, теквондисте. Спортски дух је веома изражен код наших грађана, професионално, али и рекреативно. Са друге стране, то је и велика обавеза за град, да обезбеди инфраструктуру за све и да све финансира, наводи Ковач.

Неколико Шапчана тренутно своју спорстку каријеру гради у клубовима у Цељу. Градоначелник Пајић верује да би, у овој области, могла да се оствари сарадња између два града преко спортских кампова, пријатељских утакмица, или турнира на којима би заједно учествовали.

Фото: Глас Подриња


-Сви спортови који су код нас заступљени и код њих су. Рукомет им је тренутно на нешто вишем нивоу него код нас, они играју највише европско такмичење. Трудићемо се да повежемо клубове како би они остваривали даљу сарадњу. Надамо се да ће то довести и до пораста нивоа квалитета спорта како код нас, тако и код њих, каже градоначелник Пајић.

Први конктакти два града успостављени су у домену привредне сарадње. Градоначелници су се сложили око тога да Шабац има неке потенцијале које Цеље нема, а то је пре свега Северозападна индустријска зона, док привредници Цеља имају искуства пословања у Европској унији


Култура и туризам
Приликом посете Шапцу делегација Цеља могла је да ужива и у културно-уметничком програму. Посебан утисак на њих је оставио КУД „Абрашевић“ и Ансамбла „Коло“.
-Одушевио их је и концепт прославе Дана града који се реализовао пет дана и у који су биле укључене и установе културе и образовања. Такође, јак утисак на њих је оставила и организације Свечане академије коју смо имали. Договрили смо се да приликом следеће посете обиђу Народни музеј и Библиотеку шабачку, каже градоначелник Пајић.

Жупан Месне општине Цеље, Матија Ковач, Фото: Глас Подриња


Цеље има интересантну туристичку понуду, која је заснована на њиховој историји и традицији. Шабац, са друге стране, има њима интересантне манифестације.

-Манифестације које град Шабац организује преко Туристичке организације града Шапца привукле су пажњу наших гостију из Цеља. Посебно су им занимљиве велике манифестације попут Вашара, Чивијаде, али и музички догађаји. Сигуран сам да би и ТОШ из њихове туристичке понуде нешто могао да научи како би унапредили наше постојеће манифестације, или увели неке нове. Заинтересовале су их и Коњичке свечаности и рад Хиподрома и потрудићемо се да приликом следеће посете Шапцу посете Хиподром, наводи Александар Пајић.
М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa