Инфо

9. мај 2024.9. мај 2024.
Фото: Pixabay

Фото: Pixabay

Реч стручњака

Заштита пшенице

Улазак пшенице у фазу цветања и најава падавина - ризик од
инфекције проузроковачем фузариозе класа
Високе температуре ваздуха које су окарактерисале производњу у протеклом периоду довеле су до убрзаног развоја биљака и смене фаза развоја, те се усеви пшенице у зависности од рокова сетве налазе у фазама заставичара и класања, па до почетка цветања.

У фази цветања и у условима влажности (падавине, висока релативна влажност ваздуха) постоји ризик од остварења инфекције класа проузроковачем фузариозе класа, односно штурости класа. Штете од овог патогена се огледају како у смањењу приноса, тако и у способности да на оболелим зрнима синтетише микотоксине који су веома штетни по здравље људи и животиња.


Са циљем спречавања инфекција проузроковачем фузариозе класа и синтезе микотоксина, мере заштите треба спровести на почетку цветања, а пре падавина које се за подручје Војводине најављују од недеље, неким од фунгицида:



Овај третман је од изузетног значаја не само за заштиту класа него и за даљу заштиту лисне масе од проузроковача болести (пегавости, пепелнице, рђа), а нарочито листа заставичара од чијег здравственог стања зависи квалитет и дужина наливања зрна.
Дипл.инг Слободан Гошић ПССС ШАБАЦ

Најновији број

16. мај 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa