Инфо

9. мај 2024.9. мај 2024.
Прича о животу у позоришту
Премијера представе „Лари Томпсон, трагедија једне младости“

Прича о животу у позоришту

„Ако је театар институција у којој се по природи ствари негују илузије, у којој се живи од њиховог неговања, да ли он може да послужи као метафора тога да су сви наши животи илузија?“, редитељ Стеван Бодрожа
У Шабачком позоришту, у четвртак, 9. маја, премијерно ће бити изведена представа „Лари Томпсон, трагедија једне младости, према тексту драмског писца Душана Ковачевић, у режији Стевана Бодроже.
Драма је настала је 1996. године и кроз појам трагедије испитује поред иронијско-критичке жанровске одреднице, има и назив аустралијске ТВ серије Лари Томпсон.

Комплексна драма на Великој сцени
Како је истакао редитељ, реч је о компексној драми и по својој форми и по низу тема које обрађује, а самим тим и по вишеструким порукама које шаље. Додао је да је једна од главних одлика великих драмских дела је управо то да су вишеслојна и да редитељ мора да направи избор тема којима ће се највише посветити у својој поставци. Наводи да језа њега то била прича о животу позоришта и позоришних људи.

Режија: Стеван Бодрожа
Драматург: Марија Стојановић
Сценограф: Тања Жиропађа
Костимограф: Селена Младеновић
Сценски покрет: Исидора Станишић
Избор музике: Коста Павловић
Дизајн светла Радомир Стаменковић
Дизајн плаката и програма: Душан Арсенић


-Прича о „мимо света“ - царства могу пропадати, цивилизације се урушавати, земље тонути у грађанске ратове али мали позоришни човек живи свој сан у ком је позориште најбитнија ствар на свету и о главу је хоће ли се једна представа одиграти или не. У вези са том илузијом дирљиво је то колико је она јака, колико је сурова и сирова реалност демантује, али и то каквим је то стазама кренула душа једног човека да би поверовала у такву илузију. И ту долазимо до још дубље теме овог комада. Ако је театар институција у којој се по природи ствари негују илузије, у којој се живи од њиховог неговања, да ли он може да послужи као метафора тога да су сви наши животи илузија? Да ли, ако саосећамо са судбином јунака једне аустралијске серије, ми заправо дубље осећамо универзалне вредности живота, кроз емпатску повезаност са тим јунаком, него што исто осећамо у сусрету са сопственим животом – појашњава Бодрожа и наглашава да Душан Kовачевић поставља ова питања на један духовит и дирљив начин, а ми смо тежили да створимо лирску сатиру, пуну саосећања према људима који у ефемерне проблеме театра, и једне телевизијске серије, беже од великих проблема својих душа.

Играју:
Катарина - СОЊА МИЛОЈЕВИЋ
Глумац Бели – ВЛАДИМИР МИЛОЈЕВИЋ
Стефан Нос – МИЛОШ ВОЈНОВИЋ
Драган, Бојан и Оливер Нос – СТРАХИЊА БАРОВИЋ
Драгана, Бојана и Оливера Нос – КРИСТИНА ПАЈКИЋ
Сава – СИНИША МАКСИМОВИЋ
Савка – ДРАГАНА РАДОЈЕВИЋ
Специјалац – ДЕАНА КОСТИЋ
Електричар – ВЕЉКО ЕРАКОВИЋ


Ковачевић: „Позориште моје младости“
Драмски писац Душан Ковачевић каже да је Шабачко позориште позориште његове младости, те да се радује новој премијери у Шапцу.

Фото: Глас Подриња


-Шабац је град мога детињства и ране младости. И увек се враћам у мој град са посебним осећањем и сећањем на године кад сам упознао овај необичан, леп, узбудљив и трагичан свет исписан касније у мојим драмама, сценаријима и књигама. Прву позоришну представу сам одгледао у шабачком позоришту као ученик основне школе. Тог дана нисам знао ни слутио да улазим у кућу која ће бити мој животни позив и моја љубав са данима велике среће, успеха и туге као у свим љубавима. „Лари Томпсон“ је једноставна прича. Једне ноћи један велики глумац не жели да игра представу – протестује због увредљивог односа према њему као човеку и успешном уметнику. Његов бунт и одустајање од игре користи колега глумац без дара за озбиљније улоге али са великим даром за сналажење у животу и велике импровизације у свему што ради. Представа се захваљујући њему и његовој сналажљивости одржи а да није била одиграна као што је написана. Представа је, заправо, једна велика импровизација сналажљивог човека. Ово је прича о животу у позоришту али би се могла лако десити у било ком другом окружењу и у другим животним условима. Све би у суштини било исто само би костими били различити. Радујем се још једној премијери у граду моје младости.Почетак представе је заказан за 20 часова.
М.Ж.Б.

Најновији број

11. јул 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa