Инфо

9. мај 2024.9. мај 2024.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

КАРИЈЕРНИ ДАНИ НА АКАДЕМИЈИ СТРУКОВНИХ СТУДИЈА ШАБАЦ

Упознавање студената са будућим запослењима

Представници фирми и установа презентовали су студентнима какве услове нуде својим запосленима, шта могу да очекују уколико се запосле код њих, какве су шансе за напредовање. На овај начин остварује се директан контакт између студената и потенцијалних послодаваца
Манифестација „Каријерни дани“ се други пут организује на нивоу целе Академије струковних студија Шабац, односно на сва три одсека. Првобитно организовани на Одсеку за медицинске и пословно-технолошке студије, имали су одличан ефекат тако да, не само да су се проширили и на друга два одсека, него уместо седам дана трају читавог месеца априла. План је да постану традиционални.
Представници фирми и установа презентовали су студентнима какве услове нуде својим запосленима, шта могу да очекују уколико се запосле код њих, какве су шансе за напредовање. На овај начин остварује се директан контакт између студената и потенцијалних послодаваца.



-Циљ „Каријерних дана“ је да се сарадња наше Академије са привредом подигне на још виши ниво. Та сарадња са привредом је за наше студенте, а и за нашу установу уопште, од великог значаја. Ми студентима нудимо струковне студије, што значи да је на нашој Академији фокус на практичним знањима и вештинама, а у складу са тим наши студенти још док студирају обављају стручну праксу у различитим привредним субјектима или државним установама, како би по завршетку школовања већ били спремни да се укључе на тржиште рада, тј. да пронађу адекватно радно место у струци и да буду припремљени за обављање стручних послова. Дакле, наш задатак није само да образујемо студенте, већ и да им омогућимо да на основу знања и вештина које овде стекну дођу до запослења и, касније, до успешних каријера. Управо из тих разлога сматрамо ову манифестацију веома значајном, јер она омогућује остваривање директног контакта наших студената са потенцијалним послодавцима, рекао је др Милан Глишић, помоћник председника Академије за развој и сарадњу са привредом.

Милан Глишић, Фото: Глас Подриња


Одсек за васпитаче и медицинске сестре васпитаче
На Одсеку студија за васпитаче и медицинске сестре васпитаче Академије струковних студија Шабац студентима основних студија на смеровима Струковни васпитач са два модула и Медицинска сестра васпитач представљају се различити излагачи. Током прошлих среде и четвртка студентима су своје установе представили: Марина Поповић, директор и оснивач предшколске установе, запослена у предшколској установи „Бамби“, Београд, Вук Поповић, менаџер за односе са јавношћу ове установе и Александра Мићковић, мастер логопед ПУ „Бамби“, Београд, затим Невена Јовић, психолог, саветник за планирање каријере, Кристина Арсеновић и Бранислав Бугарски, саветници за запошљавање у Националној служби за запошљавање у Шапцу, као и Радмила Дабић, директор и оснивач установе, запослена у вртићу, Чигра”, Шабац.

-Задовољство је што смо имали прилику да разговарамо са нашим будућим колегама које имају прилику и да обаве праксу, али и да се запосле у нашој установи и да буду важан ресурс и сегмент квалитета рада код нас. Највећи проценат наших запослних је иницијално образовање завршио у овој школи и ми се трудимо да успостављамо односе са високом школом како бисмо што квалитетније припремили будуће колеге и заједнички радили на томе да они буду што спремнији за праксу и како би били што компетентнији за оно што их на послу очекује, навела је педагог у ПУ „Милица Ножица“ Катарина Плећић.

Катарина Плећић, Фото: Глас Подриња


-Теме појединих излагања односе се и на личне каријерне путеве стручњака који су успешни у својим областима, а неки од њих су и наши некадашњи студенти. То је изузетно битно јер такве приче пружају инспирацију и мотивацију садашњим студентима. Студенти на тај начин могу видети конкретне примере како се знање и вештине које стичу током студија могу применити у стварном свету и довести до успеха. Такође, ове приче пружају увид у различите каријерне путеве које студенти могу да одаберу након завршетка студија, што им омогућава да боље разумеју своје могућности и да јасније дефинишу своје циљеве. Поред тога, овим се наглашава и значај дугорочне повезаности Академије са нашим бившим студентима, тзв. алумнима, што доприноси стварању и продубљивању веза између наше установе, наших садашњих студената и наших некадашњих студената, што може бити од великог значаја у њиховим будућим каријерама, рекао је др Глишић.


Студенти су чули и представљање Гордане Петковић, медицинске сестре васпитача, запослене у Предшколској установи „11. април“ из Београда, као и послодавце из државне ПУ „Милица Ножица“ из Ваљева. Предавања су одржали и Никола Савић, мастер наставник здравствене неге, запослен у Медицинској школи у Ваљеву, Марија Вуковић, виши књижничара, васпитачица запослена на Позајмном одељењу за децу Библиотеке шабачке. Марија Лукић, наставник вештина и Кристина Жунић, виши предавач, представници Националне службе за запошљавање у Шапцу упутили су студенте у услуге које пружају и дали смернице у погледу професионалне оријентације и васпитачке струке.

-Каријерни дани представљају изузетну прилику за наше студенте да у непосредном сусрету са послодавцима сазнају које су то способности и компетенције неопходне и пожељне за будуће кандидате и запослење. Такође, послодавци представљају могућности ангажовања студената кроз стручне праксе и њихово будуће ангажовање у току приправничког стажа. Каријера се данас посматра као сложен процес у свим аспектима деловања појединца, тако да се тиче и развијања способности, доношења одлука у циљу даљег образовања кандидата, оспособљавања, развијања професије и позиционирања студената на тржиште рада у односу према послодавцу, али и у односу на сопствено усавршавање, истакла је руководилац Одсека студија за васпитаче и медицинске сестре васпитаче др Сања Вулетић.

Сања Вулетић, Фото: Глас Подриња


Одсек за пољопривредно- пословне студије и туризам
На Одсеку за пољопривредно-пословне студије и туризам гости су прошлог четвртка били Радосав Зељић из компаније Млин Ковачевић д.о.о, Предраг Јанковић и Гордана Величковић из компаније Зорка Керамика д.о.о. и Александра Ђорђевић из туристичке агенције Интертурс Шабац. Студенте су упознали са оним што њихови послодавци нуде.

Александра Ђорђевић, Фото: Глас Подриња


-Ове године на Одсеку за пољопривредно-пословне студије и туризам на програму имамо презентације и предавања која држе представници компанија и привредних друштава из различитих сектора, што значи да је програм веома разноврстан, тако да сви студенти могу да пронађу нешто што је њима интересантно. На нашем одсеку имамо студенте који похађају веома разноврсне студијске програме, као што су Заштита биља, Биотехнологија са два модула (Ратарство и повртарство и Зоотехника), затим Заштита животне средине, Туризам, Менаџмент, као и мастер студије Менаџмент у агробизнису. Према томе, приликом одабира наших партнера из привреде трудили смо се да буду приближно равномерно заступљене све ове области, навео је др Милан Глишић.

Истакао је да су поједине презентације препоручили свим студентима, без обзира на студијски програм, с обзиром да ће у оквиру њих представници привреде причати о веома битним стварима за све младе људе који треба по први пут да се нађу и снађу на тржишту рада. Као пример је навео предавање одржано у уторак - презентацију на тему првог пословног изазова – разговора за посао.

Радосав Зељић, инжењер заштите биља један је од студент Одсека за пољопривредно-пословне студије тако да је представио и свој каријерни пут након завршетка студија.

Радосав Зељић, Фото: Глас Подриња


-Ова школа има изузетну перспективу и можда је једина која омогућава сигуран посао након завршених студија. Причао сам са студентима шта је неопходно да науче, а истовремено сам им и презентовао своју фирму и које су њене потребе за запосленима, рекао је Зељић.

Студенти смера Туризам могли су да чују предавање на тему „пословање туристичке агенције“.
-Представила сам пословање туристичке агенције и да студентима приближимо шта се то све ради у једној туристичкој агенцији, односно шта могу да очекују они који желе да се баве овим послом. Ми смо увек да разговарамо са студентима о могућностима праксе и могућем запослењу, рекла је Александра Ђорђевић.

Одсек за медицинске и пословно – технолошке студије
На Одсеку за медицинске и пословно – технолошке студије имали су веома динамичну претходну седмицу. Студентима се представило доста фирми, а у среду су излагања имали представници Banca Intese и козметичке куће HederaVita из Лознице.

-Више пута сам учествовала на сличним манифестацијама у Лозници и то у средњим школама, са којима доста сарађујемо. Ученици из струка везаних за нашу делатност долазе код нас на едукације и праксе. Често им држимо предавања која су њима корисна за даљу афирмацију након завршетка школе. Први пут ћемо се представити студентима. Било би интересантно да некога од њих заинтересујемо да се запосли код нас. Интересује ме и како они размишљају, планирају, које су њихове идеје, да ли желе да буду предузетници или да раде у некој фирми. Ја сам ту да им објасним предности и једног и другог, рекла је Олгица Самуиловић, власница фирме Hedera Vita.

Олгица Самуиловић, Фото: Глас Подриња


Готово све фирме које су имале предавања на овом Одсеку у својим редовима имају запослене који су студије завршили управо овде.

Мирјана Антонијевић, Фото: Глас Подриња


-Имамо сарадњу са великим бројем фирми и компанија у Шапцу и околини. Циљ Каријерних дана и јесте то да студенте упутимо у то како да по завршетку студија нађу посао и то од момента пријављивања, преко припрема за разговор и самог разговора за посао. Битно је да студенти трећу годину заврше припремљени, да знају шта је битно послодавцима и како да започну своју професионалну каријеру, односно да знају шта могу да очекују и на разговору за посао, али и шта је опис њиховог посла, рекла је руководилац Одсека за медицински и пословно – технолошке студије др Мирјана Антонијевић Николић.

Најновији број

16. мај 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa