Инфо

9. мај 2024.9. мај 2024.
Фото: Pixabay

Фото: Pixabay

Цвекла

Чува здравље и јача имунитет

Кључ за успешну производњу је растресито плодно земљиште са доста органске материје. Користи се младо лишће попут спанаћа и корен се може јести млад и као потпуно формиран
Цвекла се лако гаји нема много болести које је нападају а изузетно благотворно дејство има на људски организам. Најзначајнији ефекат има у медицини на кардиоваскуларни систем и имунитет људског организма.

Кључ за успешну производњу је растресито плодно земљиште са доста органске материје. Користи се младо лишће попут спанаћа и корен се може јести млад и као потпуно формиран.

Фото: Canva


Цвекла тражи доста сунца и најбоље ефекте гајења даје на осунчаним деловима баште. Количина сунца утиче на интезитет обојености корена цвекле. Сетва је у пролеће када се земљиште загреје на 10 степени или пострно по скидању озимих жита. Захтев за PH вредностима од 6,5-7,5. Због дужине вегетације може бити и главни и пострни усев.

Дубина сетве је око 2 цм а размак у реду око10-ак цм, ред од реда 30 цм. Може се садити из произведеног расада кадасу садницеу фази 2-4 листа што убрзава производњу. Засађени расад умерено заливати јер цвекла неволи вишкове влаге. Сетва може ићи сукцесивно сваке друге недеље тако је присутна цело лето свежа на трпези.

Фото: Canva


Цвекла захтева сталну борбу са коровима, захтева добру проветреност у леји. Врло битно је добро обезбеђена влага како неби одрвенео односно изгубио квалитетно мек корен. Превлажена станишта честе кише могу гливицама омогућити инфекцију листа што ће резултирати умањеним приносом корена.
У зависности од времена сетве корен може бити до величине тениске лоптице. Вади се у јесен и чува на сувом и тамном месту.
Дип.Инг.Јован Сушић ПССС Шабац

Најновији број

25. јул 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa