11. april 2024.11. apr 2024.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

Predavanje Katarine Jovanović u Biblioteci šabačkoj

Kako se vole tinejdžeri?

U Dvorani Vinaver u Aneksu Biblioteke šabačke psiholog Katarina Jovanović održala je predavanje na temu „Kako se vole tinejdžeri? Psihološki portret savremenih adolescenata“. Pred prepunom salom Šapčana Katarina je govorila o emocijama roditelja i tinejdžera, sličnostima i razlikama u doživljavanju ljubavi oslanjajući se na dugogodišnje iskustvo i primere iz psihološke prakse.

-Veoma je nezahvalno savetovati roditelje iz nekog opšteg ugla, ali ono što treba da shvatimo je da današnji tinejdžeri ne odrastaju u istim okolnostima kao njihovi roditelji koji pripadaju generaciji x ili milenijalaca. Kada je reč o ljubavi, to nije samo osećanje.To je i ponašanje. Potrebno je da nas neko voli onako kako je nama potrebno da budemo voljeni. Ljubav je i odnos, odnos mame i tate, dece i roditelja. Važno je da taj odnos bude zdrav – pojašnjava Katarina i naglašava da je u odnosu roditelj dete najvažnija veza koja je izgrađena do adolescencije.

-Ta veza uvek može da se unapredi, ali je dobro da se u nju ulaže u ranom periodu. Često gledamo na situacije samo iz svog ugla, a stavimo se u „cipele“ svog deteta. Vođeni smo time kako smo odrastali i kako je bilo u naše vreme. Zbog toga je važno da razumemo neke stvari iz druge perspektive. Odrastanje je kompleksan proces – dodaje Katarina.

Predavanje je realizovano u saradnji i uz podršku gradskog hrama knjige.
M.Ž.B

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa