Info

25. april 2024.25. apr 2024.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

Izložba “Grafičko nasleđe Međuopštinskog istorijskog arhiva Šabac“

Najstarija ilustracija Šapca stigla u grad

Zahvaljujući nesebičnom poklonu dr Vasilija Tadića, Šapčanina koji trenutno živi i radi u Koloradu najstarija iliustracija Šapca stigla je u grad
U Međuopštinskom istorijskom arhivu Šabac izložba pod nazivom “Grafičko nasleđe Međuopštinskog istorijskog arhiva Šabac“ višeg arhiviste Ivana Doskovića prikazuje povelje, svečana odlikovanja, diplome, grbove država, esnafa, udruženja, plakate, planove i projekte značajna za prošlost grada.

-Izložba „Grafičko nasleđe Međuopštinskog istorijskog arhiva Šabac ima za cilj da predstavi deo arhivske građe na jedan drugačiji način. Fokus izložbi čine grafički elementi koji su služili da ukrase, daju na značaju ili ilustruju neki trenutak u prošlosti, a o kojem konkretan dokument svedoči- ističe autor izložbe viši arhivista Ivan Dosković.

Foto: "Glas Podrinja"


Prošlost grada u fokusu
Kroz postavku Arhiv predstavlja sve ono što brižljivo čuva u svojim fondovima i depou, a što je od važnosti za istoriju, kulturu i baštinu Šapca, Mačve, ali i celokupne Srbije.

-Svaki dokument, grafika, ilustracija, fotografija, nosi sa sobom deo priče koju danas imamo privilegiju da istražujemo i delimo. Na ovoj izložbi, fokus je pored istorijske vrednosti na grafičkim elementima koji su služili da ukrase, daju na značaju ili ilustruju neki trenutak u prošlosti. Raznoliki grafički prikazi, na svim vrstama dokumenata, od povelja, ukaza, svečanih odlikovanja, diploma, pa do hartija od vrednosti, svedoče o stalnoj ljudskoj težnji ka lepom. Ova izložba nije samo o dokumentima i grafikama. To je priča o našoj prošlosti i ljudskoj velikodušnosti, koju danas s ponosom delimo sa vama- istakla je viši arhivista Gordana Filipović.

Foto: "Glas Podrinja"


Prva ilustracija Šapca u Šapcu
Najznačajniji deo izložbe čini originalni i autentični list čuvene Nirnberške hronike iz 1493. godine na kojem se nalazi prva ilustracija Šapca.

Nirnberška hronika je ilustrovana istorija sveta od biblijskog stvaranja sveta do kraja 15. veka. Napisao ju je Hartman Šedel i objavljena je na latinskom jeziku, a ubrzo se pojavila i verzija na nemačkom jeziku.

Dar dr Vasilija Tadića rodnom gradu
Zahvaljujući nesebičnom poklonu dr Vasilija Tadića, Šapčanina koji trenutno živi i radi u Koloradu najstarija iliustracija Šapca stigla je u grad.

Foto: "Glas Podrinja"


-Prijateljica sa univerziteta koja poznate antikvitete mi je prosledila link ka galeriji koja je u svom posedu imala mapu Šapca. Nisam dugo razmišljao i odlučio sam da je kupim. Bio sam veoma srećan, jer me podsećala na rodni grad i njegovu istoriju. Pre dve godine sam poneo mapu sa sobom u Šabac sa idejom da treba da bude u gradu. Ona je deo istorije grada i treba da pripada svakom Šapčaninu – kaže dr Vasilije i napominje da je nakon razgovora sa višim arhivistom Ivanom Doskovićem odabrao Međuopštinski istorijski arhiv.

-Veoma sam srećan što je mapa tamo gde pripada. Mislim da je sasvim prirodno da darujemo nešto svom gradu. To nije samo deo prošlosti, već i svedočanstvo za budućnost. Lep je osećaj i drago mi je što je ustanova prihvatila moj poklon.

Foto: "Glas Podrinja"


Svetlana Stanković v.d. direktora Međuopštinskog istorijskog arhiva Šabac zahvalila se dr Tadiću na vrednom poklonu.

-Doktor Vasilije nije zaboravio svoj grad što dokazuje i poklon našoj ustanovi. Mi ćemo dar čuvati kako i dolikuje najvrednijem svedočanstvu iz prošlosti.
M.Ž.B.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa