30. novembar 2023.30. nov 2023.
Prioritet odbrana Šapca od zagađenja
VLADIMIR TERZIĆ, KANDIDAT ZA GRADONAČELNIKA „ČISTE LISTE ZA DRUGAČIJI ŠABAC“

Prioritet odbrana Šapca od zagađenja

Svoj program bazirali su na konkretnim rešenjima koja nude za grad Šabac, a kampanju na promociji onoga što žele da urade, umesto na blaćenju drugih opcija
Ugledni šabački advokat, diplomirani pravnik Vladimir Terzić nosilac je i kandidat za gradonačelnika „Čiste liste za drugačiji Šabac“ koja će biti pod rednim brojem 7 na izborima za gradsku Skupštinu. Svoj program bazirali su na konkretnim rešenjima koja nude za grad Šabac, a kampanju na promociji onoga što žele da urade, umesto na blaćenju drugih opcija.

Prioritet stavljaju na zdravlje i bezbednost građana Šapca. Terzić ističe da se Šabac mora braniti od zagađenja koje preti od grada Loznice, odnosno projekta „Jadar“.

-Eksploatiacija i prerada Litijuma, po našem mišljenju, ne može se izvršiti na bezbedan način. To se nigde u svetu ne radi u naseljenim mestima i ne treba da se radi ni u Loznici. Efekti bi se odrazili na čitavo Podrinja, sliv reke Drine, Mačvu. Vodoizvorište u Tabanoviću crpi drinsku podzemnu vodu i ukoliko ona bude zagađena borom i arsenom mi ćemo biti ekološke izbeglice. Druga tačka je kontrola „Eliksira“ gde planiramo da uradimo ozbiljnu ekspertizu, tako što bismo formirali komisiju na nivou grada i konačno uradili eksterni plan zaštite od velikog udesa, koji grad Šabac ne poseduje. „Eliksir“ je najočigledniji problem, ali ovo bi se odnosilo i na druge fabrike koje rade sa opasnim materijama, kaže Vladimir Terzić.



Saobraćajni problemi u gradu još jedna su od tema kojom će se baviti ukoliko budu deo gradske vlasti. Posebno će staviti akcenat na veću bezbednost pešaka, pre svega dece.

-Postoji mnogo neobezbeđenih pešačkih prelaza, posebno oko škola. Dobro je što su urađeni stubići kod Ekonomske i Muzičke škole, ali takvi stubići treba da budu urađeni na svakom pešačkom prelazu, posebno kod škola. Treba da crpimo pozitivna iskustva drugih zemalja. Na primer u Švajcarskoj problematični pešački prelazi su fluorescentni, osvetljeni rasvetom koja se napaja solarno. To su rešenja koja nisu skupa. Prvacima, koji su najranjivija kategorija pešaka, bismo obezbedili svetleće prsluke, ističe Terzić.

Smatra da je nedopustivo da direktore javnih preduzeća postavlja stranka i navodi da bi oni to radili putem konkursa. Koliko je bitno da direktori budu pravedno izabrani, navodi da je podjednako bitno da budu pošteno i nagrađeni za svoj rad.

Smatra da je nedopustivo da direktore javnih preduzeća postavlja stranka i navodi da bi oni to
radili putem konkursa. Koliko je bitno da direktori budu pravedno izabrani, navodi da je podjednako
bitno da budu pošteno i nagrađeni za svoj rad


-Nemoguće je da neko sa platom od 100.000 dinara raspolaže milionima evra, a da ne uđe u koruptivni lanac, kao što je to bilo do sada i kod prošle i kod sadašnje vlasti. Mi ćemo to promeniti tako što će na konkursima biti izabrani najbolji kadrovi i imaće takve plate da neće razmišljati o zloupotrebi funkcije, navodi Terzić.

Ističe da ne treba čekati da iz Beograda pošalju investitore koji će otvarati fabrike, nego da nam je neophodna gradska vlast koja će biti sposobna da direktno razgovara sa stranim investitorima. Navodi da fokus treba staviti na velike evropske prerađivače hrane.

-Razgovaraćemo sa njima kako bi ovde oraganizovali preradu, pre svega mesa, mleka i svih poljoprivrednih proizvoda, a sirovine bi nabavljali od ovdašnjih proizvođača. Naši građani neće morati da idu na prekvaifikacije da bi motali kablove, nego će raditi ono što već znaju, kaže Terzić.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa