30. novembar 2023.30. nov 2023.
Međunarodni dan borbe  protiv nasilja nad ženama
25. novembar

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Globalno, procenjuje se da je oko 736 miliona žena, skoro svaka treća, bilo izloženo fizičkom i/ili seksualnom nasilju intimnog partnera, nepartnerskom seksualnom nasilju ili oboje, barem jednom u životu
Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obeležen je 25. novembra. Deklaracija o eliminaciji nasilja nad ženama koju je donela Generalna skupština Ujedinjenih nacija 1993. godine, definiše nasilje nad ženama kao „svaki čin rodno zasnovanog nasilja koji dovodi ili je verovatno da će dovesti do fizičkog, seksualnog ili psihičkog povređivanja ili patnje za žene, uključujući pretnje takvim radnjama, prinudu ili proizvoljno lišavanje slobode, bilo da se dešavaju u javnom ili privatnom životu”.

Nasilje nad ženama i devojčicama predstavlja jedno od najrasprostranjenijih i najraširenijih kršenja ljudskih prava u svetu. Globalno, procenjuje se da je oko 736 miliona žena, skoro svaka treća, bilo izloženo fizičkom i/ili seksualnom nasilju intimnog partnera, nepartnerskom seksualnom nasilju ili oboje, barem jednom u životu. Ova pojava se intenzivirala u različitim okruženjima, uključujući radno mesto i onlajn prostore, a pogoršana je poslepandemijskim efektima, sukobima i klimatskim promenama.

Rešenje ovog problema leži u snažnim odgovorima, uključujući ulaganje u prevenciju. Podaci o tome koliko se nacije posvećuju suprotstavljanju nasilju nad ženama i devojčicama i dalje su upadljivo retki. Potrebno je više ulaganja u ženske organizacije, bolje zakonodavstvo, krivično gonjenje počinilaca, više usluga za preživele i obuka za službenike za sprovođenje zakona.

Zašto moramo eliminisati nasilje nad ženama?

Nasilje nad ženama i devojčicama ostaje uglavnom neprijavljeno zbog nekažnjivosti, ćutanja, stigme i srama koji ga okružuju. Manifestuje se u fizičkim, seksualnim i psihičkim oblicima, obuhvatajući:
– nasilje intimnog partnera (batinanje, psihičko zlostavljanje, bračno silovanje, femicid);
– seksualno nasilje i uznemiravanje (silovanje, prisilni seksualni činovi, neželjeni seksualni napadi, seksualno zlostavljanje dece, prinudni brak,
ulično uznemiravanje, uhođenje, sajber uznemiravanje);
– trgovina ljudima (ropstvo, seksualna eksploatacija);
– sakaćenje ženskih genitalija; i dečji brak.

Nasilje nad ženama i dalje predstavlja prepreku za postizanje ravnopravnosti, razvoja, mira, kao i za ostvarivanje ljudskih prava žena i devojčica. Ostvarivanje ciljeva održivog razvoja– ne mogu se ispuniti bez zaustavljanja nasilja nad ženama i devojčicama, objavljeno je na sajtu Zavoda za javno zdravlje Šabac.
Zavod za javno zdravlje Šabac Izvor: United Nations; International Day for the Elimination of Violence against Women 25 november; https://www.un.org/en/ observances/ending- violence-against- women-day

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa