30. novembar 2023.30. nov 2023.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

Otvorena senzorna soba u Domu zdravlja Šabac

Podrška za najmlađe pacijente

Dom zdravlja Šabac „Dr Draga Ljočić“ jedna je retkih zdravstvenih ustanova u Srbiji koja poseduje senzornu sobu, a koja će biti od izuzetnog značaja za decu sa hipo i hiper senzornim poremećajima
U službi za zaštitu dece i omladine Domu zdravlja „Dr Draga Ljočić“ otvorena je senzorna soba za decu sa smetnjama u razvoju i senzornim poremećajima. Sredstva za opremanje izdvojena su iz budžeta Grada Šapca.

Foto: "Glas Podrinja"


-U Osnovnoj školi „Sveti Sava“ postoji senzorna soba koju mogu da koriste učenici škole, a od danas u Domu zdravlja opremili smo za sve mališane koji imaju potrebe da koriste ovakav vid terapije. U ovoj sobi deca će moći da kroz igru istraže i razviju svoje senzorne veštine, ali i da se opuste, oslobode straha i napetosti. Ovaj oblik tretmana naročito je koristan za osobe sa oštećenim čulom sluha, slepe, kao i decu sa autizmom. Uz stručan nadzor, sigurni smo da će ovako opremljena prostorija olakšati malim borcima da regulišu senzorne nadražaje i na taj način samostalno funkcionišu u svakodnevnim aktivnostima.Grad je za opremanje izdvojio 1,8 miliona dinara, jer naša misija je briga o zdravlju sugrađana, posebno onih najmlađih. Šabac je grad jednakih šansi i mogućnosti za sve - rekao je predsednik privremenog organa grada Šapca dr Aleksandar Pajić.

Logoped u službi za zaštitu dece i omladine Jovana Jovanović navodi da će najveći broj dece koja će koristiti senzornu sobu biti uzrasta od druge do četvrte godine, jer kako ističe, u tom dobu su najprimetniji rezultati nakon rada sa stručnim i medicinskim osobljem.
-Predviđen je i rad sa decom starijeg uzrasta, odnosno do njihovog polaska u školu. Ovim programom biće obuhvaćeni svi predškolci kojima je potreban ovakav vid podrške i stimulacije - pojašnjava Jovanović i napominje da je terapija koja se primenjuje uz pomoć senzorne sobe prilagođena potrebama svakog pacijenta. Individualna je, a samim tim i pristup svakom pacijentu.
-Planirano je da senzorna soba bude otvorena svakog dana za decu sa problemima senzorne integracije. Potrebno je da dete minimum dva puta nedeljno dolazi na tretman u senzornoj sobi, naravno uz rad sa logopedom i defektologom. Moram da napomenem da jedno ne isključuje drugo.


Direktorka Doma zdravlja dr Jasmina Stanković ističe da je ovo jedna od retkih zdravstvenih ustanova u Srbiji koja poseduje senzornu sobu, a koja će biti od izuzetnog značaja za decu. Pored izabranih lekara u rad sa najmlađima biće uključeni i logoped, defektolog, dečiji neuropsihijatar, psiholog.

Foto: "Glas Podrinja"


-Zahvalila bih se lokalnoj samoupravi na izdvojenim sredstvima i podršci. Senzorna soba namenjena je deci uzrasta do sedam godina, sa poremećajima senzorne integracije, odnosno ona koja imaju poremećaje sluha, vida, mirisa i dodira, poremećaje pažnje i autizam. Radom sa stručnim osobljem jačaju se senzorne veštine dece. U Razvojnom savetovalištu radi šest zdravstvenih saradnika, četiri defektologa, psiholog i specijalista dečje psihijatrije - dodala je dr Stanković.

Radno vreme senzorne sobe je od 7 do 20 časova.
M.Ž.B.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa