Инфо

24. јун 2021.24. јун 2021.
посебно признање за драгана  ђермановића

посебно признање за драгана ђермановића

ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН ДОБРОВОЉНИХ ДАВАЛАЦА КРВИ

ПРИЗНАЊА ЗА НАЈХУМАНИЈЕ

Појединачна признања за 35 пута дату крв уручена су Споменци Петровић, Славку Бајићу, Живораду Божићу и Бранку Софранићу. Добитник признања за 50 пута дату крв је Милан Глумац, секретар Црвеног крста Коцељева, који је истакао да је сваки пут када је био у прилици да буде давалац био задовољан што је некоме помогао
Прошле недеље је у сали општинске управе у Коцељеви, поводом обележавања Светског дана добровољних давалаца крви, организован пријем и уручена признања за најхуманије појединце и организације које су дале допринос у омасовљењу и организовању акција добровољног давања крви у току прошле и претпрошле године.

Појединачна признања за 35 пута дату крв уручена су Споменци Петровић, Славку Бајићу, Живораду Божићу и Бранку Софранићу. Добитник признања за 50 пута дату крв је Милан Глумац, секретар Црвеног крста Коцељева, који је истакао да је сваки пут када је био у прилици да буде давалац био задовољан што је некоме помогао.

–А задовољан сам и што сам здравствено добро и у прилици да будем давалац. То ми је веома важно и надам се да ће ме здравље послужити да могу што је дуже могуће да будем у тој улози. Почео сам да дајем крв на радној акцији и тада нисам имао још 18 година али сам се провукао и био ослобођен одласка на трасу- сећа се педесетпетогодишњи Милан и додаје да је потом овај чин за њега постајао све битнији.

–Волео бих да давање крви постане део опште културе. Давање крви јесте на неки начин подвиг али је важно да постане једна свакодневна, рутинска, уобичајена ствар, да се људи не сете давања тек када њима или некоме из њиховог окружења крв затреба.

У бази коцељевачког Црвеног крста тренутно је регистровано око 850 добровољних давалаца крви свих узраста. У њој су се нашли сви они који су бар једном учествовали на некој од акција и дали крв. База се редовно ажурира и из ње се у посебан део пасивних давалаца пребацују сви они који су старији од 65 година и више не могу на овај начин исказати своју хуманост. Статистика показује да се приликом сваке акције позив за давалаштво упути на око 450 адреса те да се на њега одазове десетак одсто.

ХУМАНОСТ ПОСТОТИ ПУТ
Посебно признање уручено је Драгану Ђермановићу Ђелу, најхуманијем међу награђенима, који је своју хуманост у области добровољног давалаштва крви показао на делу сто пута. Први пут је то учинио у војсци пре четири деценије.

–Било је то у Загребу а касније на радној акцији у Јасеновцу. Потом сам давао крв у Републици Српској и у Србији преко Асоцијације друштава добровољних давалаца крви “Косовски божур”- каже Ђеле и додаје да је крв давао у 30 градова и села.

Стизао је у Приштину, Јагодину, Београд, Ваљево и Шабац, Лозницу, Модричу, Бјељину, Сомбор, Лопаре, Велики Зворник, Угљевик, Бању Ковиљачу, Тршић, Бранковину, Текериш, у Дивце...На акције у коцељевачкој општини увек се одазивао.

Познаје, прича, људе који су крв дали и дупло више пута од њега али не и оне који су учествовали на акцијама у толиком броју места.

Његова хуманост још више добија на значају због чињенице да има негативан резус фактор. Тако је једном приликом дао обећање докторки у београдском Заводу за трансфузију крви током хуманитарне акције Синдиката Националне службе запошљавања која је најпре хтела да га одбије због прехладе, а потом се, пошто је видела крвну групу, предомислила.

–Рекла ми је да ме је сам Бог посла јер су им јавили да немају ниједне боце у резерви а да поподне имају заказану операцију једне труднице чијој беби треба управо та крвна група. Као што ни сада не знам, ни тада ми није било јасно зашто је толико значајан тај фактор, али сам јој обећао да ћу, кад је већ тако, 100 пута дати крв. Хвала Богу на здрављу, па сам успео да то и испуним. Моја крвна група је доста ретка, АБ негативна. Кажу да је има свега 4 посто популације и заиста нисам ни срео даваоце са овом крвном групом који имају већи број давања од мене- истиче Драган.

Путем хуманости кренуо је и његов син Горан који је био крај оца и приликом јубиланог давања крви што је Ђермановићу било посебно важно. Он је поручио да је боље давати него молити а младима је пожелео да га превазиђу не само у овом крају где је основао “КЛУБ 100”, већ у целој земљи.

ШИРОКО СРЦЕ
Колективно признање “Широко срце” за највећи број давалаца на акцијама у току године у конкуренцији насељених места уручено је селу Дружетић за 2019.годину као и Свилеуви за прошлу.
У категорији предузећа, установа и компанија ово признање за 2019.припало је фабрици “Карина мода”, док је добитник “Широког срца” за 2020.компанија “Раух”.

У категорији образовних установа оно је уручено Средњој школи Коцељева док је Друштво добровољних давалаца крви добитник у категорији удружења грађана.
В. Бошковић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa