Инфо

24. јун 2021.24. јун 2021.
Пут ка бољем образовању

Можемо ли боље

Много пута сам се упитао шта ли би се десило када би неко трећи пожелео да истестира ђаке широм наше Србије. Из неког предмета, у школама истог типа. Па те резултате упореди са оним што пише у њиховим дневницим а и сведочанствима. Вероватно би био дочекан непријатељски, а за евентуални несклад би свим актерима ове драме био крив неко други.

Поставља се питање ко је ту први и шта му је чинити да овај сценарио не буде ноћна мора просветних радника.

Мислим да је први Завод за унапређење васпитања и образовања, који треба да, уз помоћ државе и свих њених просветних радника,учини коначно ову почетну помисао о тестирању обичном и добронамерном.
За почетак да школама такве тестове шаље тромесечно, са кључем оцењивања, који би помогао и у фамозном и никад оствареном “усаглашавању критеријума”. У састављање тестова и кључева оцењивања да на најбољи начин укључи стручна већа, као и да искористи искуства земаља чије се образовање сматра угледним.

Тромесечним тестом проверавало би се знање из једног предмета, стечено у једном тромесечју у школама и усмерењима истог типа. Све школе које учествују би га реализовале у једном или више одељења и, по завршетку, добиле сумарани резултат на нивоу републике.Тестова би било кад и колико је могуће, бар у почетку.

Сигуран сам да би се у стручним разговорима на ову тему чуло много добрих идеја.
Резултати тестирања да не буду судбоносни за ученике и њихове професоре, него пут којимће се оценама и сведочанствима врати валидност и сјај, који ваљда сви желимо.

Верујем да би се, стеченим искуствима, предложена почетна стратегија оздрављења оцена и стварног успеха наших ученика (тромесечни национални тестови), временом променила и учврстила на најбољи начин. Увиђањем значаја оздрављења српске просвете учинили бисмо значајан корак ка укупно бољој позицији Србије у свету.
Синиша Мозетић, Ресорни одбор за просвету, ЗЗС Шабац

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa