Инфо

25. април 2024.25. апр 2024.
Професорка  Гордана, Миланка, Невена и Милица, Фото: Приватна архива

Професорка Гордана, Миланка, Невена и Милица, Фото: Приватна архива

СРЕДЊА ШКОЛА У КОЦЕЉЕВИ

Миланка, Невена и Милица победнице такмичења “Еко инфлуенсер”

Недавно је у Београду, на Универзитету Сингидунум, на смеру животна средина и одрживи развој, одржано такмичење за средњошколце, ученике треће и четврте године у студији случаја нешкодљивог уклањања отпада од хране иновативним методама, под називом “Еко инфлуенсер”.

Учествовала је 21 школа из Србије и у изузетно јакој конкуренцији представнице Средње школе из Коцељеве Миланка Антоновић, Милица Пауновић и Невена Живановић са професорком менторком Горданом Томић су освојиле прво место.

–Девојке су биле сјајне и у најбољем могућем светлу представиле су нашу школу. Студију случаја писали смо на примеру фабрике “Коза Ностра” власника, козара и глумца Бранка Јанковића. Студија је носила наслов “Нешкодљиво отклањање отпада из млекарске индустрије” . Идеју за такмичење дао нам је колега, професор Саша Поповић. При изради презентације помогао нам је ученик Никола Којадиновић из М31, који нам је урадио неопходне графиконе и шеме. Са наведеном децом ми је било задовољство сарађивати и желим им пуно успеха у даљем школовању- изјавила је професорка Гордана Томић.


Чланица победничке екипе Миланка Антоновић истакла је да се до сада њене другарице и она нису сусретале са оваквим такмичењем као што је заштита животне средине.

–Пријавиле смо се јер смо забринуте за нашу средину. Свесне смо да је то веома важно питање и да је будућност планете у великој мери у нашим и рукама генерација које долазе. Ово је озбиљна тема и неопходно је да сви освестимо и почнемо да радимо у корист природе, а тиме и у корист човека као дела природе- рекла је Миланка.

Још једна чланица тима Милица Пауновић потврдила је да је брига о животној средини основни разлог због којег су коцељевачке матуранткиње одлучиле да учествују у овом такмичењу, али им је био занимљив и сам контекст, израда студије случаја, бављење нечим што им је само донекле познато, сагледавање изазова из различитих углова.

Кроз осмех Миланка, Милица и Невена додају да су им и награде биле примамљиве и додатно су их мотивисале да дају све од себе.

Иза победе на такмичењу и освајања наградног путовања су месеци озбиљног, темељног рада.
Са такмичења носе позитивне утиске. Конкуренција је, напомињу, била изузетна. Међу такмичарима су углавном били гимназијалци, док су коцељевачке представнице биле једине које су дошле из Пољопривредне школе.

Веровале су у себе, али и у менторку без чије помоћи и подршке овакав успех, кажу, не би било могуће остварити. Ипак су због победе са једне стране биле помало збуњене, а са друге пресрећне.

–Имали смо задатак да нађемо идејно решење које ће да реши конкретан проблем. То на крају није било само идејно, већ и детаљно решење које је било препознато на такмичењу и проглашено за најбољу студију случаја. Кренули смо у реализацију, ушли у целу причу. Подигли смо и три пластеника на имању нашег познатог глумца, тако да је наш пројекат већ кренуо да се реализује- објашњава Милица, ученица пољопривредне струке, која ускоро завршава средњу школу и планира да упише Пољопривредни факултет у Београду, смер прехрамбена технологија и микробиологија.


И њене другарице из одељења желе да наставе своје образовање. Миланка се определила за гастрономију док ће Невена школовање наставити на Пољопривредном факултету у Новом Саду где ће, верује, обезбедити индекс на смеру фито медицина.

Директор Средње школе у Коцељеви не крије задовољство и понос због још једног успеха својих ученика.

–Могу само да похвалим силан труд и рад који стоји иза оваквог резултата. Није реч само о идејном решењу овог пројекта. Има ту детаља, техничких решења. То је веома разрађен пројекат. Без обзира што нису учествовале до сада у оваквом типу такмичења, тј. нису се бавиле темом екологије, нису без искуства. Активно су учествовале до сада у одређеним пројектима, неки су били и учесници других такмичења. Искрено, веровао сам у њих. Видео сам кад вежбају, колико су посвећене и колико се труде.
Ту је огромно залагање и професорке географије која им је била менторка и која је успела да проникне у срж проблема, иако то није била њена област- објаснио је Верољуб Матић.


Ускоро ће победнице такмичења отпутовати на вишедневну наградну екскурзију у Будимпешту.
В. Бошковић

Најновији број

13. јун 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa