Инфо

25. април 2024.25. апр 2024.
Машинци Никола, Немања и Дарко са својим менторима и директором школе, Фото: "Глас Подриња"

Машинци Никола, Немања и Дарко са својим менторима и директором школе, Фото: "Глас Подриња"

ТРИ ПРЕДСТАВНИКА КОЦЕЉЕВАЧКЕ СРЕДЊЕ ШКОЛЕ ОБЕЗБЕДИЛА УЧЕШЋЕ НА ДРЖАВНОМ ТАКМИЧЕЊУ

Дарко, Немања и Никола у друштву најбољих

Републичко такмичење машинских школа биће одржано 10. и 11. маја у Смедеревској Паланци, а до тада средњошколци вредно раде са својим менторима у жељи да остваре што је могуће бољи резултат и на најбољи начин презентују себе и школу из које долазе
Након учешћа на Регионалном такмичењу машинских школа одржаном почетком априла месеца у Ваљеву, три ђака трећег степена машинске струке Средње школе у Коцељеви пласирала су се на државно такмичење.

Коцељевачку средњошколску установу представљаће Дарко Марковић из Драгиња, ученик треће године смера бравар који је на регионалном такмичењу, у конкуренцији 11 такмичара, освојио друго место.

-На практичном раду сам имао 145 бодова а на тесту 32. И прошле године сам био на регионалном такмичењу и био сам шести јер сам се припремао само седам дана. На учешће ме је прошле године наговорио професор Стојановић који је сада у пензији и захвалан сам му на томе, јер да није, ја данас не би био други у региону. Разлике у поенима су веома мале. Прошле године сам иза трећепласираног заостајао тек пет бодова, а само пола бода да будем пети и да се на тај начин пласирам на републичко. Ове године ситуација је знатно повољнија за мене. Освојио сам друго место и представљаћу своју школу на државном такмичењу. Спремао сам се око месец ипо дана. Практичан рад ми није проблем. У школи сам радио и теже задатке. Са новим професором ментором имам одличну сарадњу. Није много захтеван. Радимо заједно а понедак се и такмичимо међусобно да видимо ко је бољи. Трудим се да превазиђем свог професора- прича Дарко, весео и духовит младић који ускоро завршава средњу школу.


И његов професор Драган Ристивојчевић задовољан је постигнутим резултатом и пласманом на републичко такмичење, али верује да ће у Дарку прорадити такмичарски дух, те да ће дати свој максимум.

–Марковић је један од четири кандидата које сам припремао. Он има искуство са такмичењима. Има велике предиспозиције да буде високо пласиран и освоји једно од прва три места- истиче професор Ристивојчевић који је некада и сам био учесник такмичења као представник коцељевачке средње школе, а данас преноси знање и искуство на нове генерације и први пут се нашао у улози ментора.

–Историја се понавља. Пре 35 година сам ја у Ваљеву, у Техничкој школи где је одржано ове године такмичење освојио прво место на регионалном и био учесник такмичења омладине Југославије у Суботици- открива Дарков ментор и изражава захвалност компанији Галеб у којој је до пре неколико година радио, која им је помогла и обезбедила потребну радну опрему за такмичење.

Дарков две године млађи друг, Немања Крсмановић из Коцељеве, на регионалном такмичењу заузео је трећу позицију што је огроман успех имајући у виду чињеницу да се он као ученик првог разреда потпуно равноправно надметао са старијим учесницима и практично решавао градиво које тек треба да учи у наредне две године кроз редовну наставу.

–Исти задатак смо сви решавали и на иста питања одговарали. Имао сам из теста знања 26.3 а из практичног дела 147 од 150 бодова, што је било довољно за треће место. На републичком такмичењу очекујем добар пласман. За регионално сам се спремао три месеца и што се тиче професора био је одличан ментор- изјавио је Немања који сматра да занат попут браварског има перспективу.


То тврди и његов ментор, професор Милорад Јовић који подсећа да мајстора нема у Србији те да ученици занатских занимања имају перспективу ако заиста савладају занат који су уписали.

–Имао сам два ученика, Марка Гачића и Немању Крсмановића, и када смо причали о такмичењу, они су прихватили да учествују и показали су неке практичне склоности да могу да одраде вежбу и да науче потребну материју. На школском такмичењу смо имали чак шест учесника, што није био случај ранијих година, јер није било заинтересованих ђака. Једноставно, ове генерације показују жељу и вољу да се такмиче- сматра професор Јовић.

У КОНКУРЕНЦИЈИ ДЕСЕТ МЕХАНИЧАРА НИКОЛА ЗАУЗЕО ПЕТО МЕСТО
Осим бравара, коцељевачка средња школа имаће свог представника и међу механичарима моторних возила јер је Никола Гојковић из Галовића, ученик друге године освојио пето место на регионалном такмичењу што му је обезбдило учешће на републичком.

–Ово је моје друго учешће на регионалном такмичењу. Спремао сам се три месеца. Практични рад ми је овога пута био тежи, изазовнији јер сам се заправо тек на такмичењу сусрео са одређеним моделом мотора који раније нисам радио, па је то било проблематично. Тест знања сам урадио прилично добро. Био сам најбољи у теоријском делу са највише освојених бодова, 46,3 од могућих 50- истиче Никола.


Његов ментор Слободан Исаиловић и сам је својевремено био такмичар, како на регионалном тако и на републичком, где је два пута освајао прво место.

–Док сам био ученик ове школе учествовао сам на такмичењима и био веома успешан. Сада сам се први пут нашао у улози ментора и то ми је много теже. Имао сам већу трему сада, него када сам се сам такмичио. Осећао сам изузетан притисак. Гојковић је на припремама био доста бољи али је чињеница да се са одређеним моделом мотора сусрео први пут баш на самом такмичењу и то је утицало на крајњи резултат. У међувремену смо набавили потребан модел па верујем да ћемо успети боље да се припремимо за предстојеће државно такмичење и да ће резултат практичног рада бити далеко бољи- изразио је наду професор Исаиловић.

Републичко такмичење машинских школа биће одржано 10. и 11. маја у Смедеревској Паланци, а до тада средњошколци вредно раде са својим менторима у жељи да остваре што је могуће бољи резултат и на најбољи начин презентују себе и школу из које долазе.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa