8. jul 2021.8. jul 2021.
Opšte napomene skladištenja
Savet proizvođačima krompira

Opšte napomene skladištenja

Pod vlažnim uslovima ipak treba biti oprezan. Kada je pokožica krompira okružena vodom duže od 24 časa, veoma često se javljaju truleži krtola. Za to krompir mora biti brzo sušen
1. Sušenje
U nekim krajevima se krompir vadi u vlažnim uslovima, a u nekim krajevima u suvim. Pod suvim uslovima faza sušenja obično može biti preskočena.

Pod vlažnim uslovima ipak treba biti oprezan. Kada je pokožica krompira okružena vodom duže od 24 časa, veoma često se javljaju truleži krtola. Za to krompir mora biti brzo sušen. Kada spoljni vazduh ima manju temperaturu rosne tačke u odnosu na vazduh u skladištu, ventilaciju će uvek imati efekat sušenja. Napomena: Za sušenje pokožice potrebna je toplota da bi isparavala voda. Zbog toga će temperatura krompira pasti kao posledica sušenje. Iz tog razloga se ponekad primenjuju grejači.

2. Lečenje (Zarastanje povreda)
Kada je pokožica krompira suva, sledeći korak je zarastanje rana koja treba da se izvrši u toku 2-3 nedelje. Optimalni uslovi su: 18C, 85-95% vlažnosti vazduha.

Manje rane (mehanička oštećenja pokožice izazvane tokom vađenja i prevozom) će zahtevati kraće vreme zarastanja. U praksi: postupak sa kratkim intervalima ventilacije. Kada je temperatura krtola visoka, treba da se unosi svež vazduhe nekoliko puta dnevno, krompir zahteva unošenje svežeg kiseonika, a ugljen-dioksida mora biti izbačen iz skladište. Temperatura vazduha nije toliko važna u ovoj fazi. Važnije je da vlažnost vazduha bude visoka. Sa manjim ventiliranjem, veće je prirodno stanje vlažnosti vazduha u prostoriji (do 95%).

Opšte napomene:
Jednom u 6 sati 10 minuta ventilacije kroz ulazne otvore(žaluzine). Nakon spoljne ventilacije preporučuje se oko 10 minuta unutrašnje ventilacije. Ako spoljašnji vazduh ima sasvim različite temperature u odnosu na temperaturu krompira, onda ne treba otvarati otvore više od 60%. Ako je spoljašnji vazduh znatno topliji, onda produžiti period posle ventilacije, jer topli vazduh može izazvati kondenzaciju u slojevima krompira koji imaju nižu temperaturu.

3. Hlađenje.
Kada je zarastanje oštećenja završeno, počinje sledeći korak: hlađenje. U zavisnosti od spoljne temperature u toku noći, zavisi ubacivanje hladnog vazduha u skladište. Čak i pod uslovima toplog vremena preporučuje se da se smanji temperatura krompira na bar oko 14 C. Na dugi rok ne treba hladiti više od 0,5 C/ dan. Povremeno sniženje za 3-4 stepena / dan je prihvatljivo pod toplim uslovima.

4. Skladištenje
Potrebno je održavati što stabilniju temperaturu. Osigurate da se ventilacija odvija redovno (najmanje jednom u 2 dana), jer krtolama treba svež vazduh i redovno izbačivati CO2. Sa manjim temperaturnim oscilacijama se bolje se održava dormantnost –mirovanje klice.

5. Zagrevanje
Pre manupilacije-prerade, preporučljivo je da se krompir zagreje do 12C (semenski krompir 8-9C).
Tako će se izbeći pojava “plavih modrica” krompira. Za krompir namenjen za prženje (čips, pomfrit) potreban je vremenski period od 2 nedelje na 12 C što će pomoći da se smanji sadržaj redukujućih šećera, čime se izbegava dobijanje braon boje krompira. Polako zagrejvati: maksimum 1 stepen dnevno.
Upozorenje: kada se temperatura penje i kada se koriste grejači, osigurajte da se svež vazduh redovno unosi u skladište.
DIPL. ING. JOVAN SUŠIĆ

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa