22. jul 2021.22. jul 2021.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

ZA VIKEND DESETE ŠABAČKE KONjIČKE SVEČANOSTI

Praznik galopa na Šabačkom hipodromu

Svečanosti počinju u petak defileom konjanika i fijakera od Šabačkog hipodroma do Šabačkog pozorišta. Pored tradicionalnih sadržaja, kao što je “Lejdis dej” i izbor za najšarmantniju damu, poseban program je predviđen za najmlađe. Oba trkačka dana startuju od 15.00 časova
Najznačajniji galopski događaj održava se ovog vikenda na Šabačkom hipodromu. Na desetim Šabačkim konjičkim svečanostima trčaće se 11 trka, za koje je prijavljeno 94 grla.

Istorija i tradicija
Tradicija konjičkog sporta u Šapcu duga je dva veka.
Prve konjičke trke u Šapcu održavale su još 1820. godine, a prostor korišćen za ovu namenu bio je od Dudare do Železničkog mosta. Tu se trčalo sve do 1925. godine.
Prvi konjički klub u Šapcu osnovan je 1888. godine, pod imenom „Kolo jahača Knez Mihajlo“.
Ovo će biti 10. Šabačke konjičke svečanosti. Prošle godine nisu održane zbog epidemijske situacije.
Memorijal Kralja Aleksandra ustanovljen je 1932. godine, a u Šapcu se trči od 2008.


Najvažnije trke svakako su Šabački derbi, koji će se trčati u petak, i Memorijal Kralja Aleksandra koji je u subotu. Pored bogatog galopskog programa publiku očekuju i brojni drugi sadržaji.

Svečanosti počinju u petak defileom konjanika i fijakera od Šabačkog hipodroma do Šabačkog pozorišta. Na programu trkačkog dana u subotu je šest galopskih nadmetanja, a u nedelju pet.
Žreb za startna mesta u dve najvažnije obavljen je u utorak u Dunjića kući.

Predsednik kk džokej klub šabac: dr Aleksandar Peranović


-Pred nama su možda i najzanimljivije i najbogatije Šabačke konjičke svečanosti. Verujem da će u dva dana 94 galopera pokazati svoju najbolju fizičku spremnost i kvalitet. Staza na Šabačkom hipodoromu je jedna od najboljih u Srbiji, rekao je predsednik Konjičkog kluba “Džokej klub Šabac” dr Aleksandar Peranović.

Podsetio je da šabački kraj ima najbogatiju tradiciju u odgoju konja, takmičenju i generalno u konjarstvu. To je jedan od razloga što je KK „Džokej klub Šabac“ kao važan cilj sebi postavio da što više dece dovede na Hipodrom.

Pored Šabačkog derbija u petak će se trčati i Ženska milja, trke za dvogoda grla i trke kategorija i handikap. Drugog dana uz Memorijal će se trčati i Dvogodački kup u kom će učestvovati šest dvogodih galopera, od kojih se očekuje da sledeće godine budu nosioci trogodih programa. Grla od tri godine i starija će se nadmetati u super sprintu, a na programu je i Šabačka milja.

-Imamo dosta uvezenih grla iz Irske, Nemačke, Engleske, Francuske. Pored toga što su kvalitetni u nadmetanjima ostaviće i zavidan nivo u priplodu. Hvala našim preduzetnicima i firmama koje su stale iza projekta Šabačke konjičke svečanosti, koji su pomogli da one budu na jednom visokom nivou. Uradili smo, za prošli trkački dan, kompletnu tribinu, a sada i put kroz ceo Hipodrom. Time je bezbednost gledalaca na još višem nivou, ali je i olakšan rad svima koji su svakodnevno na Hipodormu i rade i treniraju sa konjima, i zahvalio se saradnicima: Turističkoj organizaciji Grada Šapca, Gradu Šapcu, trenerima, vlasnicima, džokejima i svim drugim ljudima koji rade na Hipodromu.
Pored tradicionalnih sadržaja, kao što je “Lejdis dej” i izbor za najšarmantniju damu, poseban program je predviđen za najmlađe.

v.d. direktorka toš-a: Nađa Gligorić


-Konjičke trke su simbol Šapca. Šabačke konjičke svečanosti su jedna od tradicionalnih manifestacija u kalendaru TOŠ-a. Nastavili smo dobar trend i potrudili se da i ove godine obezbedimo bogat program. Pored šest trka, za subotu je predviđen i Bazar starih i umetničkih zanata, predstaviće nam se KUD “Abrašević”, Šabačke mažoretkinje, voližeri, a sve to uz posebnu zonu za decu. Naše najmlađe sugrađane očekuju animatori i brojni zanimljivi sadržaji. Drugog trkačkog dana, u nedelju, očekuje nas i “Lejdis dej”, a devojke će nositi šešire Modnog studija “Ana Marković” iz Kragujevca. Za najšarmantniju damu, po odluci stručnog žirija, pripremljene su vredne nagrade, rekla je direktorka TOŠ-a Nađa Gligorić i pozvala sve sugrađane da za vikend dođu na Hipodorom.
Manifestaciju podržava i Grad Šabac. Gradonačelnik Šapca Aleksandar Pajić je istakao da je Šabac grad sporta i da sa zadovoljstvom podržavaju ovakve manifestacije.

gradonačelnik šapca: dr Aleksandar Pajić


-Imamo dve jako bitne trke: Šabački derbi i Memorijal Kralja Aleksandra. Šabac je grad u kom je osnovan prvi konjički klub 1886. godine i Šabački hipodrom je mesto gde treba svi sugrađani da dođu. Ima šta da se vidi. Šabački hipodrom je mesto dobrih susreta, bilo je, biće i idemo ka tome da zauzima jedno od najznačajnijih mesta u konjičkom sportu u Republici Srbiji. Grad Šabac će uvek podržavati ovakve manifestacije. Okupljanje velikog broja naših sugrađana koji vole konje i konjički sport jeste nešto što Grad treba da podržava i tako će uvek biti, rekao je gradonačelnik Pajić.

Foto: Glas Podrinja


Oba trkačka dana startuju od 15.00 časova. Ulaz je 200 dinara za odrasle, dok je za decu besplatan.
Organizatori su pozvali sve građane Šapca, ali i iz cele Srbije da prisustvuju najvanijem galopskom događaju ove godine u našoj zemlji. Šabačke konjičke svečanosti svake godine dovedu više hiljada posetilaca na Šabački hipodrom.
M. M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa