22. jul 2021.22. jul 2021.
Mačvanima kiša korisna
VREME I USEVI

Mačvanima kiša korisna

Mačvanski ratari, koji su pre nekoliko nedelja nestrpljivo gledali u nebo, zabrinuti za svoje useve, konačno su odahnuli. Kišovito vreme, proteklih nekoliko dana na prostoru svih atara u selima opštine Bogatić, pozitivno je uticalo ne samo na biljke već i ljude. Nevremena na sreću nije bilo.
Duži sušni period, pravo tropsko vreme, dobro su isušili zemljište, tako da je blaga kiša, proteklih dana dobro došla kao osveženje. Ovdašnji ratari koji prate razvoj biljaka, kažu da je voda prijala svim usevima, a posebno kukuruzu i soji koji u ovom kraju zauzimaju najveće površine. Izdvajamo komentare poljoprivrednika o izuzetnom značaju kiše za kukuruz, tamo gde su agrotehničke mere primenjivane na vreme i u potrebnom obimu.

-Ovaj usev je osekao rod i u toku je nalivanje zrna, što bez kiše ne bi bilo moguće. Budući da je zemlja bila prilično isušena, kiše bez nepogoda nikad dosta. Nadamo se da će ova faza razvoja biljke proći kako je potrebno i s te strane neće biti problema kod prinosa kukuruza. Ipak, za neke biljke kiša će samo popraviti stanje, ali će duži sušni period ostaviti traga na prinose, kaže Milan Popović iz Mačvanskog Metkovića.

Slično razmišlja i njegov zemljak Nikola Vešić, koji dodaje da se efekti blage ali obilne kiše na ovim prostorima već primećuju.

-Kukuruz, soja i ostale biljke kao da su progledale, a svežinu koju je donela kiša, osećaju i ljudi. Lakše se diše ovih dana, ističe on.

Neki listovi kukuruza od donjeg dela stabljike, nagore, oko pola metra su se skoro sasušili. Tu će primećuju ratari biti slaba vajda od kiše, ali dosta je onih njiva gde je usev očuvao modro-zelenu boju i kiša će doprineti da očuva vitalnost i obezbedi solidne uslove za završetak vegetacije. Više klipova na jednoj stabljici kukuruza, najbolje je svedočanstvo da je dobro odsekao rod. Ratari su, ukupno posmatrano sada veći optimisti u konačno pune čardake žutog zlata.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa