13. oktobar 2011.13. okt 2011.

ZAKON DOBAR, PRIMENA LOŠA

U Srbiji godišnje u proseku 40 lica izgubi život i oko 1.000 se teško povredi na radnom mestu. Loša primena Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu najčešći je uzrok ovakve statistike. Rad „na crno“ takođe veliki problem
Na teritoriji Mačvanskog okruga, u prvih devet meseci ove godine, dogodile su se 33 teške povrede na radu, najviše među građevinarima i radnicima u industriji. I pored prava i obaveza jasno definisanih Zakonom o bezbednosti i zdravlju na radu, nepoštovanje zakonskih odredbi uglavnom od strane poslodavaca, uzrok je velikog broja povređivanja.
- To se događa u delatnostima koje su visokorizične. Najčešće povrede su u oblasti industrije i građevinarstva mada i grane saobraćaja i poljoprivrede nisu zanemarljive po pitanju povreda na radu. Ipak, građevinarstvo je na prvom mestu i u svetu. U Srbiji postoje dosta dobri Zakoni i podzakonska akta koji regulišu upravo ovu oblast sa stanovništa bezbednosti i zdravlja na radu. Usvajanjem Uredbe o privremenim i pokretnim gradilištima, čija primena počinje ovih dana, po prvi put ove godine izvođači i investitori u primeni mera nastupaju zajedno. Izvođač mora da prijavi gradilište, da ga obezbedi u skladu sa elaboratom o uređenju koji u svim stavkama treba da bude u skladu sa propisima. Investitor angažuje koordinatore koji moraju biti licencirani odnosno stručno osposobljeni da zajedno sa izvođačem nastupe u obezbeđivanju svih potrebnih mera u cilju zaštite zdravlja, radne sposobnosti radnika i sprečavanja povreda na radu. Svu dokumentaciju dužni su da dostave minimum osam dana pre početka radova inspekciji.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa