22. jul 2021.22. jul 2021.

SAOPŠTENjE ZA JAVNOST

Još jednom se ušlo duboko u sezonu žetve bez poznate otkupne cene pšenice. Kada se konačno saznala cena, pred sam kraj žetve i videlo da su prinosi iznad očekivanih, ekspresno se krenulo u akciju obaranja cene, donete samo nekoliko dana ranije.
Da li je dobar rod, razlog da se umanji cena, i ukoliko je to model zašto nije primenjivan u godinama loših prinosa, da se uveća cena? Da li je to u duhu dobre poslovne prakse? Da li je to moralno? Da li je to u interesu naših poljoprivrednika i njihove dece?
Moraju li se ljudi za svoja prava boriti po modelu iz Štitara, gde se za cenu debatovalo do granica fizičkog obračuna. Da li paor koji je na + 38 po vašim merama i preko 40C° po merilima u svakom dvorištu ili mašini, žnjeo i dovezao vam na noge, da bude opet opljačkan. Gde ste sada gospodine Nedimoviću da reagujete? Opet isti problemi, isti akteri, i opet nema sistemskih rešenja. Ministar ste drugi mandat, dakle godinama i ništa niste rešili. Varate se ukoliko mislite da ćete sve probleme rešiti sa nekoliko povoljnih kredita i ekspresno isplaćenim subvencijama šačici voća “buna”, kao što je slučaj bio ne tako davno. Neće se tako rešiti problemi sela koje izumire.
Problemi su preveliki, a nisu baš svi na prodaju velika je većina domaćina kojima obraz i dedovina nisu predmet trgovine, ali jesu svetinja za koju će se boriti i koje će braniti.
Pozivamo vas po ko zna koji put da radite svoj posao. Apelujemo da zaštitite poljoprivrednike od mešetarenja i secikesa. Podsećamo vas da ste im od predhodne žetve do sada uvećali cenu semena, zaštite, prehrane, goriva. Sve inpute za proizvodnju su skuplje, jedino ste umanjili subvencije. U ovoj konstelaciji odnosa selo ne može da opstane.

RESORNI ODBOR ZA POLjOPRIVREDU GG OPSTANAK

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa