16. septembar 2021.16. sep 2021.
PODSTICAJI ZA PODIZANjE PROIZVODNIH ZASADA JAGODE POSAĐENIH U TREĆEM KVARTALU 2021.
AGROEKONOMIJA

PODSTICAJI ZA PODIZANjE PROIZVODNIH ZASADA JAGODE POSAĐENIH U TREĆEM KVARTALU 2021.

Pravo na podsticaje za podizanje proizvodnih zasada jagode ima:
1. fizičko lice – nosilac komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva,
2. preduzetnik,
3. pravno lice, i to: privredno društvo, zemljoradnička zadruga, naučnoistraživačka organizacija, škola, zadužbina, manastir i crkva.

Pravo na podsticaje ostvaruje se za jedan ili više podignutih proizvodnih zasada, a površina svakog proizvodnog zasada treba da bude u rasponu od 0,1 ha do 2 ha za svaku vrstu jagodastih voćaka.
Proizvodni zasad može da se nalazi na jednoj ili više katastarskih parcela, ali katastarske parcele moraju da se nalaze jedna pored druge i da čine jednu celinu.

Pravo na podsticaje ostvaruje se pod uslovom da podnosilac zahteva u Registru ima upisano manje od 2 ha jagodastih vrsta voćaka.

U skladu sa uredbom o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju, podsticaji se utvrđuju u u iznosu od 50% od vrednosti realizovane prihvatljive investicije, umanjene za iznos sredstava na ime poreza na dodatu vrednost, odnosno u iznosu od 65% od ove vrednosti u području sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi.

Zahtevi za proizvodne zasade jagode podignute u trećem kvartalu tekuće kalendarske godine se podnose ministarstvu nadležnom za poslove poljoprivrede – Upravi za agrarna plaćanja na adresu Bulevar kralja Aleksandra 84, Beograd, do 30. septembra tekuće kalendarske godine.
Savetodavac za agroekonomiju Mirjana Milošević

Najnoviji broj

21. oktobar 2021.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa