14. oktobar 2021.14. okt 2021.
Melodični jezik trenutka
XXI šabački Internacionalni Blues&jazz festival

Melodični jezik trenutka

Džez je priča života, bluz govori o teškoćama života. Ako malo bolje razmislimo shavtamo da oni uzimaju najteže deliće realnosti ugrađuju u muziku samo da bi stvorili novu nadu i osećaj predstojećeg trijumfa (Martin Luter King)
Od svojih početaka šabački Internacionalnii blues&jazz festival slao je umetnički poziv Šapčanima sa različitih lokacija u drugačijim vremenskim okvirima. Hrabro je osvajao otvoren prostor Trga i starog utvrđenja kraj reke, međutim uvek bi bio prepušten na milost i nemilost vremenskih prilika. Pored mnoštva najsitnijih detalja koje zavise od organizatora, uvek je postojao meteorološki faktor van svih uticaja, zasnovan samo na nadi da će biti saveznik.

Šabačko pozorište, na početku alternativa, gradilo je džez i bluz auru na povremenim nastupima postajući deo duše Festivala. Velika sala je postala mali kutak drugačijeg muzičkog izraza gde doživljaj raste u neiskazanoj toplini. Jednako su dani čarolije tražili svoje stalno odredište dok ih nije najsnažnije zagrlio oktobar. Prizvao ih je u deseti mesec čuveni Beogradski festival, ali su zvuci iz Šapca našli svoju suštinu u istom periodu postavši obeležje vremena. Ukratko, otkrivena je tajna spona pozorišta, oktobra i muzike internacionalnog Festivala. Prolaze godine, a ona je sve jača. Petak će u Šabačkom pozorištu ispratiti Jova Maljoković i Petting blues band ostavljajući subotu svojim kolegama.

Eject jazz band (subota, 20:30)
Morate proračunati svaki korak, dolazak, odlazak u ovom svetu gde postoji zavera protiv improvizacije, osim u džezu, tu je ona izvesna i sveprisutna.

Toplina juga osvojiće druge večeri binu šabačkog pozorišta, troje prijatelja iz starog južnog suseda predstaviće opus sazdan od jedinstvenog spoja tri različite ličnosti, diferenciranih senzibiliteta koji su sledeći svoj umetnički izraz, predano pronašli način da spoje umetničke puteve i stvore jedinstvenu muziku. Potka stvaralaštva je suština džeza i najsnažnija spona sa korenima, improvizacija.

Eject jazz band planira da za sat i koji minut osvoji Šabac, bar onaj deo koji će biti u publici gradskog teatra, a ono što će biti iznenađenje za posetioce koji tek treba da osete govor nota, mogao bi biti novi i za članove, jer će i plej lista biti samo odraz atmosfere.

Makedonci zbore na tri melodična jezika, kazuju dirke, žice i udaraljke, nema prevoda, čak i ko ne ume da odgovori na sličan način, jezik džeza će razumeti srcem i dušom. Gde god su nastupali momci Eject jazz band, koncert je bio upečatljiv, nesumnjivo su spremni da svoj pečat ostave i u Šapcu.

Cotton pickers (subota, 22:00)
Bluz je temelj i krov, svi drugi muzički pravci, džez, rokenrol su zidovi te umetničke građevine
Bluz se rodio na poljima pamuka, u prvim stihovima istovremeno se krio vapaj i prkos robova koji su najtežim fizičkim radom svom vlasniku, belinom kože i porodicom rođenja predodređenom da bude surovi vladar, obezbeđivali sirovine za sve veće materijačno bogatstvo. Na znoju i bolu nastalo izobilje novca tvorilo je umetničku, nematerijalnu neprocenjivu vrednost, koren iz koga će nastati stablo muzike koja se u notnoj krošnji grana na hiljade pravaca bluz alternativa, kantri ritmova i rokenrol varijacija svih najvećih, vanvremesnkih muzičara i bendova.

Mladenovački sastav je u svom nazivu sačuvao uspomenu na umetnike koji to nisu znali da jesu, one što su kreirali pesmu, jer su pevati smeli, a razgovarati pod pretnjom surovog biča ne. Cotton pickers (eng. Berači pamuka) zvukom ne podseća na izvornu bluz melodiju, no u svom opusu je spojio bluz i rokenrol ritmove, pretprošli i prošli vek, napravio je fuziju gde svako može spoznati deo onoga što razgali grudi. Pronašli su svoj način da učine praktično isto što su nekada činili Roling Stonsi, Aerosmit, Bob Dilan, a objketivni podatak po kome su najangažovaniji bluz-rok bend, daje potporu kvalitetu i kroz sentencu Vox populi vox Dei.

Da, šabačka publika ih je upoznala, još važnije zapamtila, a posle prethodnih nastupa, međusobno se, kroz šapat izlaska iz velike sale pitala: „Zašto oni češće ne sviraju u našim klubovima?“
Svaka uspomena ima svoju melodiju u pozadini. Muzika izražava ono što ne može biti rečeno, a ni prećutno

Kroz oktobarski vazduh subota će lagano nastavljati svoj put oko sveta na drugim prostranstvima, ostavljaće prostor da ugostimo još jednu nedelju. Pravci kretanja posetilaca će se razdvajati već kod izlaza, ali priče i ritmovi preostali od večeri će ih još dugo spajati.

Od ponedeljka će početi novi krug džez i bluz iščekivanja u našem gradu. Na toj stazi će svi koji trče poneti nadu da će uskoro iščiliti strah od ograničenja, zatvaranja, te da nas do narednog oktobra očekuje bar nekoliko svirki istog ritma, za sladokusce takvog zvuka, kao najava novog Festivala. Kažemo od ponedeljka, jer će ostatak subote, možda i magična jesenja noć koju su razgalili džez i bluz, odnosno nedelja još biti ispunjeni zvukom nastanjenim u svesti od petka i subote, idealni da se u prvom slobodnom trenutku reprodukuju, na način najbliži pojedincu.

Organizator 21. Internacionalnog Blues&Jazz festivala je Blues&Jazz udruženje Šabac u saradnji sa Šabačkim pozorištem, a uz pomoć brojnih prijatelja Festivala. Pokrovitelj je Grad Šabac, a medijski sponzori RTV Šabac i Glas Podrinja.
D. Blagojević

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa