14. oktobar 2021.14. okt 2021.
Zaprašivanje semena ozimih strnih žita pre setve
REČ STRUČNjAKA

Zaprašivanje semena ozimih strnih žita pre setve

U evropskoj uniji nije moguće kupiti preparate za zaprašivanje semena strnih žita već isključivo kupovinom semenske pšenice dobijate zaprašenu pšenicu koja je spremna za setvu bez ikakave naknadne dorade. Bliži se setva ozimih strnih žita, pa veliki broj proizvođača odlučiće se za setvu sopstvene merkantilne pšenice kao semenske.

Najveći problem kada su u pitanju bolesti strnih žita predstavlja glavnica pšenice i gari na ječmu i pšenici. Ako su ove bolesti prisutne plasman gotovog proizvoda je onemogućen i veoma otežan. Do sada nisu stvorene sorte koje su otporne na glavnicu pšenice i zato treba koristiti semensku pšenicu ili dorađenu pšenicu iz sopstvene proizvodnje.

Ukoliko se proizvođači, odluče za setvu sopstvenog zrna kao semena, obavezno takvo seme treba tretirati od glavnice pšenice (Tilletia tritici, Tilletia leavis) i gari na ječmu i pšenici (Ustilago hordei i Ustilago nuda spp. tritici).

Glavnica pšenice je parazitna gljiva koja se skoro isključivo prenosi semenom. Organi za reprodukciju koji ostaju u zemljištu mogu biti izvor zaraze ako se pšenica seje u monokulturi.

Za ovu namenu mogu se koristiti preparate iz hemijske grupe Triazola koji inhibiraju sintezu ergosterola i deluju i preventivno i sistemično i Ditiokarbamata koji deluju isključivo preventivno i inhibiraju procese ćelijskog disanja . Preparati koji u sebi sadrže aktivne materije iz ovih hemijskih grupa su: Raxil, Akord, Semesan, Mankogal S, Lamardor i dr. Preparat Lamardor je preparat sa dve aktivne materije tebukopnazo i protiokonazol i nije ga moguće kupiti u slobodnoj prodaji već samo nanešen na semensku pšenicu.

Preparati Raxil 060 FS, Akord 060 FS, Tebucon i dr. preparati koji sadrže aktivnu materiju tebukonazol primenjeni na pravi način i u preporučenim dozama, 50 ml na 100 kg semena uz dodatak 0.5 l vode, mogu zaraženu pšenicu da oslobode od glavnice. Tretirano seme pšenice i ječma usvaja aktivnu materiju prilikom bubrenja i klijanje semena. Na taj način seme je zaštićeno od bolesti koje se prenose zemljištem i semenom.

Preparate Mankogal S i Semesan treba primeniti u količini od 200 g na 100 kg semena ozimih strnih žita.
PSSS Šabac, Slavica Maksimović

Najnoviji broj

21. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa