14. oktobar 2021.14. okt 2021.
FOTO: VK ŠABAC, R. Filipović: Golman VK Šabac

FOTO: VK ŠABAC, R. Filipović: Golman VK Šabac

VATERPOLO: EVRO KUP

Otpor i žal

Brojni probelmi i dva vrlo kvalitetna meča. Malo sreće nedostajalo za pobedu protiv Mađara koja bi vodila u četvrtfinale. Palermo i BVSC zasluženo među osam najboljih. Marković najbolji strelac
Šabac se oprostio od Evrope za sezonu 2021/22, učinio je to na kvalitetan način i bez prostora za zamerku na pristup i zalaganje, ali ostaje žal zbog kadrovskih probelam u Utrehtu, a potom i Palermu, jer se posle svega jasno stiče utisak da Šapčanima nije neodstajao kvalitet, već kvantitet, te da bi sa kompletnim sastavom, kakav su imali rivali, verovatno sada govorili o četvrtfinalu drugog evropskog takmičenja i najvećem međunarodnom uspehu ovog sportskog kolektiva.

Šabac – BVSC 7:8 (2:4, 3:2, 1:1, 1:1)
Palermo. Sudije: Huamandreu (Španija) i Tioco (Hrvatska). Isključenja: Šabac 6; BVSC 7. Peterci: BVSC 1 (1).
ŠABAC: Filipović, Vogel, Marković 2, Repanović, Kotsev 2, Žeželj, Ćetković, Stanić 1, Maraš, Šulc 2, Vasović, Tonković, Zeljković.
BVSC: Đorke, Nađi 2, Sapo 1, Sabo, Batizi, Ag 1, Mesarođ junior, Đarfaz, Kovač, Pastor 3, Irmeš 1, Mesaroš, Kardoš.

Palermo – Šabac 14:8 (4:2, 3:0, 3:4, 4:2)
Palermo. Sudije: Tioco (Hrvatska) i Moiralis (Grčka). Isključenja: Palermo 7; Šabac 9. Peterci: Palermo 1 (1); Šabac 2 (2).
PALERMO: Nikosia, Del Baso 2, Turkini, Dipati, Oćione 1, Vlahović 2 (1), Đilberti, Marcial 2, Lo Kaskio, Irving 3, Lo Diko, Bašić 4
ŠABAC: Filipović, Vogel, Marković 4 (1), Repanović, Kotsev 2, Žeželj, Ćetković, Stanić 1, Maraš, Šulc 1 (1), Vasović, Tonković, Zeljković.

Šabac – Strazbur 10:10 (1:2, 2:3, 3:2, 4:3)
Palermo. Sudije: Tioco (Hrvatska) i Henšel (Nemačka), Isključenja: Šabac 9; Strazbur 9. Peterci: Šabac 1 (1).
ŠABAC: Filipović, Vogel 1, Marković 1 (1), Repanović 1, Kotsev 2, Žeželj, Ćetković 1, Stanić, Maraš, Šulc 2, Vasović, Tonković 2, Zeljković.
STRAZBUR: Dorn, Kanovas, Bašelie, Ćeska, Misi 1, Babić 2, Vi, Buha 3, Deno, Mišić 2, Buden 1, Valentino 1, Fontani.


Herojski je svega 11 momaka izborilo drugi krug u Holandiji, ali je raspored LEN nemilosrdno sedam dana kasnije pozicionirao naredni turnir, te nisu mogli ni da se oporave svi igrači, Stojanović i Tubić, važni delovi ovosezonskog Šapca propustili su svih sedam evropskih mečeva, dok je u Italiji tim bio bez prvog trenera Ante Vasovića. Uprkos svim problemima, ponovo možemo govoriti o fortuni koja je okrenula leđa.

FOTO: VK ŠABAC, KAPITEN I PRVI STRELAC: N. Marković


U prvom kolu drugog kruga (osmine finala), Šabac je bio autsajder protiv snažnih Mađara, BVSC Žugla, međutim duel je bio potpuno izjendačen. Mali pad na startu drugog perioda Šapčani su nadoknadili do kraja istog, prišli na minus jedan i bili na gol zaostatka u meču visokog tempa. Peterac početkom poslednje četvrtine doneo je plus dva Mađarima, Šulc je vratio minus jedan, bilo je prilika za izjendačenje, preokret, ali ostalo je 8:7. Ova pobeda, ispostavilo se, vodila bi u četvrtfinale.



Palermo je izuzetno raspoložen ušao u subotu i dominacijom u drugom i na početku trećeg perioda ostvario zasluženu pobedu, ali nezasluženo visoku s obzirom na odnos snaga u bazenu.

Vašaš eliminisan
Najveće iznenađenja runde osmine finala je eliminacija jednog od favorita za trofej, mađarskog Vašaša. U grupi čiji su oni bili domaćini. Šibenik je pretrpeo tri poraza, dok su Sabadel, Ortiđa i Vašaš imali po šest bodova. Kobni za Vašaš bio je poraz od dva gola razlike protiv Sabadela, te su sa dve pobede ostali bez mesta među osam najboljih.


Posle drugog dana dve ekipe su obezbedile sledeći krug i Šabac i Strazbur su igrali za prestiž. Meč je bio efikasan, dopadljiv i remi je, s obzirom na uspone i padove oba tima, najrealniji rezultat. U četvrtfinale su se plasirali Palermo i BVSC. Najefikasniji u Šapcu na Siciliji bio je kapiten Nikola Marković sa sedam golova.
D. B.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa