4. novembar 2021.4. nov 2021.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

SASTANAK GRADONAČELNIKA ŠAPCA I VISOKOG

Novo vreme, novi ljudi, nove priče

Gradonačelnik Šapca Aleksandar Pajić i predsednik Skupštine grada Šapca Nemanja Pajić ugostili su u Dunjića kući gradonačelnika Visokog Mirzu Ganića. Tema sastanka bio je nastavak prekogranične saradnje Šapca i Visokog na zajediničkim projektima.

Dva grada zajedno realizuju projekat “3E” (Zajedno u obrazovanju za zapošljivost i zapošljavanje) koji se realiuje u okviru IPA programa prekogranične saradnje Srbije i Bosne. Glavni cilj projekta je podrška zapošljavanju i povećanju mogućnosti zapošljavanja na teritoriji okruga kojima dva grada pripadaju.

-Novo vreme, novi ljudi, dva nova gradonačelnika i nove priče. Saradnja prvenstveno na ekonomskoj osnovi, a uz to dolazi i sve ostalo. Ovaj projekat saradnje, uz podršku međunarodnih institucija, koji omogućava realizaciju projekta unapređenja zapošljavanja je jedna zdrava osnova koju treba da razvijamo. Posledično ćemo unapređivati i prijateljske i druge odnose. Svima nam je ekonomija na prvom mestu i jako nam je važno da razvijamo svoje lokalne sredine na ekonomskoj osnovi. Kada je ekonomija dobro razvijena onda su i građani zadovoljni. Ova priča, koja je ranije krenula, uz novo vreme i nove ljude, sa nekom drugom, snažnijom podrškom na ekonomskoj osnovi, će biti prepoznata u narednom periodu, rekao je Mirza Ganić.

Foto: "Glas Podrinja"


Grad Visoko, kao i grad Šabac ima novo rukovodsto i gradonačelnika. Na obostrano zadovoljstvo, sadaradnja je nastavljena.

-Oba grada, na zadovoljstvo naših sugrađana, imaju mnogo toga da razmene. Imamo mnoge sličnosti vezane za sport, privredu... Veliko mi je zadovoljstvo što smo nastavili saradnju i što možemo preko projekata koji će unaprediti pre svega zapošljavanje na teritoriji ova dva grada, ali i obuke za potrebe privrede. Saradnju ćemo nastaviti i u oblasti sporta, privrede, kulture i svega ostalog. Drago mi je što je delegacija Visokog u Šapcu i što nastavljamo nešto što je započeto u prethodnom periodu, rekao je gradonačelnik Šapca Aleksandar Pajić.

Ugovor za projekat “3E” je potpisan je sa Ministarstvom finansija Republike Srbije – Sektorom za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije. Ukupan budžet projekta je 165 643.99 evra i sufinansiran je od strane oba partnera u iznosu od 15.41% . Opšti cilj projekta „3E“ je podrška zapošljavanju i povećanju mogućnosti zapošljavanja na području Mačvanskog okruga u Srbiji i Zeničko-dobojskog kantona u Bosni i Hercegovini. Partneri na projektu, Grad Šabac i Grad Visoko, složili su se da ovim projektom koji traje 15 meseci žele da doprinesu smanjenju nedostatka radne snage u metalnoj industriji na području oba grada.


Nakon prijema u Gradskoj kući, u Centru za stručno usavršavanje održan je uvodni sastanak projekta „3E“ „Together in Education for Employability and Employment“- Zajedno u obrazovanju za zapošljivost i zapošljavanje“, koji se realizuje u okviru IPA II Programa prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina 2014. – 2020.

- Ovo je drugi zajednički projekat sa gradom Visoko iz BiH. U projektu “3E” akcenat je na zapošljavanju i stručnom osposobljavanju radne snage. Kroz ovaj projekat dobijamo dva nova akreditovana kursa koja su kreirana sa našim privrednicima kao njihove potrebe i koje smo uvideli kroz analize na Privrednom savetu grada Šapca. Drago mi je da se naša uspešna saradnja nastavlja - rekao je Nemanja Pajić, menadžer projekta “3E”.

Osnovni cilj projekta je podrška zapošljavanju i povećanju mogućnosti zapošljavanja na području okruga kojima dva grada pripadaju.

- Evropska unija nalazi načine da umanjimo razliku koja postoji između ljudi koji se nalaze na biroima za zapošljavanje, a koji nemaju odgovarajuće kvalifikacije, i potreba poslovnih subjekata za kvalifikovanom radnom snagom. Što se tiče naša dva grada, ekonomije su nam slične, izvozno orijentisane, koncipirane da odgovaraju potrebama i zahtevima tržišta rada kao što je tržište Evropske unije, naglasio je gradonačelnik Ganić i dodao da se nada da će realizacija ovog projekta smanjiti broj nezaposlenih lica i pomoći privrednicima.
M.M. / M.F.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa