4. novembar 2021.4. nov 2021.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

Siniša Mozetić - I dalje u potrazi za pesmom

Osvajanje slobode

„Ubeđenje da je naša sloboda određena jedino količinom novca koji posedujemo, sigurno je i dominantno i pogrešno. Mislim da nas nedostatak samospoznaje, kao i nespremnost da prihvatimo lepotu običnosti i jednostavnosti, da otkrijemo u šta verujemo i šta nas boli, pa to iskreno saopštimo i sebi i svojim prijateljima – čini neslobodnim“, kaže Siniša Mozetić
Nakon knjiga „Naučite sudoku“ (2008.), „Može li jedno pitanje, profesore?“ (2018.), „U potrazi za pesmom“ (2019.), iz pera profesora matematike u penziji, Siniše Mozetića, proistekla je nova zbirka pesama „I dalje u potrazi za pesmom“.

-U naslovu zbirke: ”I dalje u potrazi za pesmom” reč pesma ponajviše simbolizuje ono što je u našim malim i običnim životima lepo i vredno, a da toga nismo dovoljno i na pravi način svesni. Potraga označava prisećanja, i traženje načina da se ona prikažu i opišu na način koji je razumljiv i blizak čitaocima, u kojima će se oni pronaći i prepoznati – kaže Siniša Mozetić i napominje da je „prema rečima čitalaca, zbirka neočekivano i intrigantno, podeljena danima u nedelji“.

Večnost
Još uvek pokušavam da napišem pesmu koju ćeš čitati sa suzom u oku i osmehom blagim o tim ukradenim, najlepšim raznobojnim sekundama nestašnim i samo vašim, toliko dragim.


-Ova podela nije tematska, samo tiho ostavlja čitaocu mogućnost željenog predaha. Delom je inspirisana muzičkim tekstom : ”Jutro će promeniti sve”, koji je možda manje poznat mlađim generacijama, a napisao ga je naš roker, pisac i scenarista Dušan Prelević Prele..
U želji da obeleži život između dva velika trenutka, piše o univerzalnim temama, bez pretenzije da njegovo iskustvo bude „mera svih stvari“.

-Okovani bezbrojnim besmislicama i ponuđenim stereotipnim odgovorima na izazove svakodnevnice, ne stižemo da se dovoljno bavimo sobom i lepotom života, da uživamo u zalasku sunca ili mirisu poljskog cveća, u slučajnom danu se odmaramo i opuštamo slušajući: “Kako je predivan svet!” legendarnog Luja Armstronga. “Spoznaj sebe” je starogrčki zapis na ulazu proročišta u Delfima.

Pripisuje se nekolicini antičkih mislilaca, među kojima i Sokratu. Kao srednjoškolci smo bili suviše mladi da bismo razumeli antičke mudrace, a kasnije smo ih zaboravili, jureći za novcem i slavom – navodi Mozetić i napominje da tek kada duhovni svet bude odrednica vrednosti može se govoriti o istinskoj slobodi.

Zbirkom “ I dalje u potrazi za pesmom” pokušao sam da pomognem u osvajanju slobode i dostignem je zajedno i u korak sa čitaocima. Pedalj po pedalj, kockicu po kockicu mozaika naših života


-Uveren sam da postoji trenutak kada novac prestaje da bude realna potreba, a dalja želja za njegovim sticanjem nas, nažalost, pretvara u bogate robove. Ubeđenje da je naša sloboda određena jedino količinom novca koji posedujemo, sigurno je i dominantno i pogrešno. Mislim da nas nedostatak samospoznaje, kao i nespremnost da prihvatimo lepotu običnosti i jednostavnosti, da otkrijemo u šta verujemo i šta nas boli, pa to iskreno saopštimo i sebi i svojim prijateljima – čini neslobodnim. Zbirkom “ I dalje u potrazi za pesmom” pokušao sam da pomognem u osvajanju slobode i dostignem je zajedno i u korak sa čitaocima. Pedalj po pedalj, kockicu po kockicu mozaika naših života.
Kako ističe, teži da piše „o nama“ i svemu onome što raduje, ili tišti običnog čoveka.

-Verujem da nije dobro kada pišemo o sebi i za sebe, ili samo o drugima i za druge, da se njima svidi. Možda je najlepše uvek govoriti i pisati o nama i za nas, što sam i želeo i pokušao duologijom Potraga za pesmom.Čini mi se da je u modernoj poeziji sve više prisutan nedostatak potpune iskrenosti, empatije i poistovećenja sa željama, verovanjima i nadanjima čitalaca, kao posledica nametnute samoće i virtuelnih druženja. Iako nisam pesnik, pokušao sam da u svojim tekstovima potražim i opišem zajedničke, svetle i svevremene niti naših života, i to nazvao – potragom za pesmom – napominje Mozetić.

Štampanje knjige je finansirala Gradska uprava grada Šapca, odlukom Komisije za finansiranje projekata u kulturi.
M.Ž.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa