4. novembar 2021.4. nov 2021.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

„Kulturno-prosvetna i umetnička društva u fondovima Šabačkog arhiva“

Izložba povodom dana oslobođenja Šapca

Povodom dana oslobođenja Šapca u Prvom svetskom ratu, na Trgu šabačkih žrtava gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić otvorio je izložbu pod nazivom „Kulturno-prosvetna i umetnička društva u fondovima Šabačkog arhiva“.

-Na dan oslobođenja Šapca u Prvom svetskom ratu Međuopštinski istorijiski arhiv je priredio na Trgu šabačkih žrtava izložbu kako bi se podsetili šta su to bila kulturna dešavanja između Prvog i Drugog svetskog rata – rekao je gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić i dodao da je Grad Šabac grad kulture koji će nastaviti da ulaže u svoje kulturne ustanove i da pospešuje njihov rad.
Reč je redovnoj godišnjoj izložbi arhiva koja je finansirana sredstvima grada Šapca.

-Ovo je spomen na hrabre Srpske vojnike koji su za mesec ipo dana u silovitom jurišu oslobodili celu teritoriju tadašnje države Srbije a mi treba da se sećamo njihove hrabrosti jer time njihova dela postaju besmrtna – istakla je v.d. direktora Međuopštinskog istorijskog arhiva Šabac Jelena Mijailović.

Izložba je predstavljena na 20 panoa sa oko 100 eksponata različite arhivske građe, a autor izložbe je biši arhivista Radomir Petrović. Pokazuje bogat kulturni i prosvetni život na teritoriji Šapca i Mačvanskog okruga kao i to da su građani ulagali u kulturu i prosvetu ali i osnivali kulturno-prosvetna društva.

Autor ove izložbe Radomir Petrović rekao je nešto više o izložbi.

-Sama izložba ima značaj jer kroz rad kulturnih ustanova posle 1918. godine prikazuje kulturni napredak Šapca. Prikazali smo kulturne sadržaje, prepiske, saradnju kulturnih institucija Šapca sa ostalim.
Ž.P.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa