4. novembar 2021.4. nov 2021.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVLjE ŠABAC OBELEŽIO 100 GODINA POSTOJANjA I RADA

Prvi vek čuvara zdravlja

Svečanom akademijom u amfiteatru Akademije strukovnih studija, Zavod za javno zdravlje Šabac obeležio je 100 godina postojanja i rada. Proslavu su uveličali brojni uvaženi gosti.
Preteče zavoda, epidemijske komisije i bakteriološke stanice, na ovim prostorima nastale su početkom 20. veka, iz potrebe zemlje opustošene Prvim svetskim ratom, kojom su harale mnoge zarazne bolesti. Jedna od prvih pet stalnih bakterioloških stanica na teritoriji Kraljevine Jugoslavije, prva u Srbiji, bila je u Šapcu. Osnovana je pre jednog veka, 1. novembra 1921. godine.

- Čast mi je i izuzetno zadovoljstvo što sa kolegama iz Šapca delim radost ovog značajnog jubileja. Postignuti rezultati stvaraju izuzetne utiske i daju energiju i poseban entuzijam da u ovim teškim vremenima smognemo snage i dobijemo pobedu nad pandemijom, rekao je dr Goran Stamenković, v.d. pomoćnika ministra zdravlja za inspekcijske poslove.

O značaju Zavoda za javno zdravlje u izazovnim situacijama i šabačkom Zavodu kao lideru govorila je direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije dr Verica Jovanović.

- Zavod za javno zdravlje Šabac predstavlja ključnu instituciju preventive na teritoriji Mačvanskog okruga. Još jednom je potvrđeno da preventivna ustanova predstavlja ključ u procesu planiranja preventivnih aktivnosti i kontroli infekcije. Kao što je pre 100 godina na suzbijanju malarije, difterije i drugih zaraznih bolesti bakteriološka stanica imala ulogu lidera, tako i sada Zavod za javno zdravlje Šabac ima svoje mesto i ciljeve, a krajnji cilj je očuvanje zdravlja stanovništva populacije i kontrola pandemije, istakla je dr Jovanović.

Dr Branko Vujković, direktor Zavoda za javno zdravlje Šabac, naglasio je da 100 godina postojanja osim ponosa donosi i obavezu da se radi još kvalitetnije i požrtvovanije.

Foto: "Glas Podrinja"


- Zavod za javno zdravlje uvek je delio sudbinu svog naroda u svim pandemijama, od samog početka svog osnivanja. U Srbiji se skoro dve godine borimo sa pandemijom Kovida-19. Važno je da smo poslali poruku sa ovog skupa – da samo zajedno možemo pobediti pandemiju, da stanemo na jedan front i budemo spremni za sve druge izazove koji su pred nama.

Dr Igor Dragičević, pomoćnik direktora ZZJZ Šabac govorio je o istoriji jednovekovnog Čuvara zdravlja, od prve bakteriološke stanice do mobilne aplikacije koja ima za cilj da korisnicima pruži informacije vezane za korona virus, vakcinaciju, vazduh, aero-zagađenje i sve ostale delatnosti i usluge koje Zavoda.

Proslava veka postojanja bila je prilika da se Zavod za javno zdravlje Šabac zahvali i istakne poseban doprinos pojedinaca koji su bili na čelnom mestu ove institucije. Povelje su dobili prim. dr Nebojša Sofronić i prim. dr Milijana Popović, a posthumno su dodeljene dr Sobodanu Nićiforoviću i dr Momčilu Brkiću. Jedina ustanova kojoj je dodeljena povelja je Veterinarski specijalistički institut.

Gradonačelnik dr Aleksandar Pajić čestitao je rođendan direktoru i zaposlenima u šabačkom Zavodu za javno zdravlje.

- Velika je privilegija za grad Šabac što na svojoj teritoriji ima referentnu zdravstvenu ustanovu koja traje čitav vek. U godini velikog jubileja, ali i velikih izazova, želim da zaposlene u ovoj ustanovi, na čelu sa direktorom dr Brankom Vujkovićem, javno pohvalim i ohrabrim da nastave posvećeno da obavljaju sve svoje radne zadatke, rekao je gradonačelnik Pajić.
M.F.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa