25. novembar 2021.25. nov 2021.
Sopstvenim snagama u nove investicione radove
MINISTAR ODBRANE NEBOJŠA STEFANOVIĆ POSETIO POGON ZA PRERADU DRVETA U ŠAPCU

Sopstvenim snagama u nove investicione radove

Interesovalo me je šta je to što mi možemo dalje da uradimo da investiramo u nabavku nove opreme koja bi pomogla da proces rada bude još efikasniji. Naredne godine ćemo investirati nova sredstva u kupovinu mašina, opreme, građevinskih mašina, jer hoćemo da budemo sposobni da sopstvenim snagama možemo da vršimo najznačajnije investicione radove i na održavanju naših objekata, ali i na izgradnji novih, rekao je ministar Nebojša Stefanović u Šapcu
Ministar odbrane Nebojša Stefanović posetio je u sredu Vojnograđevinsku ustanovu “Beograd” - pogon za preradu drveta u Šapcu. Tom prilikom je obišao radionice, upoznao se uslovima rada i razgovarao sa rukovodstvom i zaposlenima.

Pogon za preradu drveta u Šapcu radi od 1994. godine. Ima 22 zaposlena, koji su u najvećem broju civili. Bave se preradom drveta za potrebe Vojske Srbije, ali i izradom PVC i aluminijumske stolarije.

-Drago mi je da naša Vojnograđevinska ustanova danas može da se pohvali da je u poslednjih 12 meseci napravila značajan iskorak i da je, angažujući sve svoje kapacitete, uspela da postigne da izgradnja bude na rekordnom nivou. Ne mislim samo na redovno održavanje, što je veoma važno zbog velikog broja objekata koje Vojska i Ministarstvo odbrane imaju, nego i na izgradnju novih kapaciteta. Učestvujemo u izgradnji kovid bolnica na vojnom zemljištu, koje smo predali Ministarstvu zdravlja, u ovom trenutku i fabrike vakcina. Projektovanje, nadzor i dovođenje objekta do nivoa tehničkog prijema je ozbiljan grad inženjera Vojnograđevinske ustanove. Hoću da se zahvalim svim ljudima koji su pomogli u tome i pružili svoj maksimum kako bismo u rekordnom roku imali ove objekte. Mimo ovoga sa čim je javnost upoznata, na našim aerodromima se grade i novi hangari za smeštanje naših novih aviona i helikoptera. Želimo da unapredimo izgradnju svih objekata koji su oštećeni zubom vremena i neadekvatni za smeštaj ljudi. Razmišljamo da, ukoliko se država odluči za ponovno uvođenje redovnog služenja vojnog roka, imamo kasarne koje će biti potpuno spremne, sa savremenim sanitarnim čvorovima, spavaonicama koje su tople i uredne, rekao je Nebojša Stefanović.

Ministar je naveo da je i sam iznenađen koliko je urađeno za godinu dana. Pohvalio je zalaganje zaposlenih u pogonu u Šapcu na izradi proizvoda kojima se opremaju vojni objekti.

Privilegovani stanovi za one koji rizikuju živote
-Očekujemo da će do kraja ove godine oko 1.500 aktivnih i penzionisanih pripadnika Vojske i Ministarstva odbrane rešiti svoje stambeno pitanje. Naravno, to nije kraj. Borimo se da nastavimo dalje. Svi moramo biti realni i svesni situacije da zbog kovida postoje određena kašnjenja u radovima. Moram da se zahvalim državi. Mi gradimo stanove koje ljudima dajemo po maksimalnih 500 evra po kvadratu, u nekim gradovima i po 400 evra, a građevinske cene su u poslednjih godinu, a možda i dve otišle dramatično gore zbog poskupljenja repromaterijala na svetskim berzama. Stan od 50 kvadrata u Beogradu njih košta 25.000 evra. Time pokazujemo da cenimo posao vojnika, policajaca pripadnika BIA-a, Ministarstva pravde, svih onih iz državnog sistema koji rizikuju svoje živote da bismo mi bili bezbedni, naveo je Ministar Nebojša Stefanović i dodao da državlja razmišlja da projekat proširi na zdravstvene radnike i prosvetu.


-Interesovalo me je šta je to što mi možemo dalje da uradimo da investiramo u nabavku nove opreme koja bi pomogla da proces rada bude još efikasniji. Problem je uvek manjak ljudi, uvek treba još zaposlenih i još inženjera, to je bitka koju država vodi sa privatnim kompanijama. To je dobro zato što se Srbija razvija i može konkurentno da ponudi i bolje uslove rada, rekao je ministar.

Stefanović se zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću zbog toga što su, novim budžetom za 2022. godinu, zaposleni u Vojsci i Ministarstvu odbrane dobili povećanje plata od 8 odsto. Istakao je da je to motiv, ali i obaveza.

-Naredne godine ćemo investirati nova sredstva u kupovinu mašina, opreme, građevinskih mašina, jer hoćemo da budemo sposobni da sopstvenim snagama možemo da vršimo najznačajnije investicione radove i na održavanju naših objekata, ali i na izgradnji novih. Imaćete priliku da vidite u narednoj godini izgradnju novih sportskih hala, novih hangara, završetak izgradnje kasarne u Loznici i dela kasarne u Pirotu. Zahvalan sam ljudima na svemu što su radili i uprkos situaciji sa kovidom nisu prestali da rade, da se bore za svoju vojsku i Srbiju. Osećam ogromnu dužnost da pohvalim ljude koji su danonoćnim radom uspeli da postignu ovako značajan rezultat, rekao je Stefanović.
M.M.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa