16. decembar 2021.16. dec 2021.
NOVE TEHNOLOGIJE U OPŠTINI BOGATIĆ

Topla voda menja ugalj

Realizacijom projekta sistema daljinskog grejanja, godišnja ušteda na energentima je između 100 i 150 hiljada evra. Osim što je zamenjena predhodna „prljava tehnologija“, dat je i značajan doprinos zaštiti životne sredine
Zahvaljujući prvom sistemu daljinskog grejanja u Srbiji, koji je nedavno proradio u Bogatiću, učinjena je velika energetska ušteda ali što je isto tako važno na veoma dobar način zaštićena prirodna okolina.

U konkretnom slučaju radi se o korišćenju geotermalne energije za zagrevanje više javnih ustanova u centralnom delu ove varošice, čija je perjanica oduvek bila zdrava životna okolina.

Podsećanja radi, topla voda je pre tri decenije pronađena u utrobi plodne mačvanske oranice. U svrhu daljih naučnih istraživanja napravljeno je u ovom kraju više istražnih bušotina, a neke od njih su proglašene i za eksploatacione. Ipak ova vrsta, jeftine energije, dugo je oticala u nepovrat. Kao važan energent korišćen je ugalj i za to je lokalna samouprava izdvajala svake godine velika stedstva. Geotermalna energija, otkrivena u ovom kraju, često je služila i kao poštapalica mnogim političarima u predizbornim kampanjama. Značajna ali neiskorišćena mogućnost.

Sva naučna istraživanja ukazivala su na velike, skrivene, ekonomske potencijale. I konačno to je realizacijom projekta grejanja javnih objekata, potvrđeno. U Bogatiću su boravili vodeći stričnjaci za ovu vrstu energije ali i predstavnici Ministarstva za energetiku. U razgovorima sa predstavnicima opštine Bogatić, potvrđeni su raniji naučni rezultati.

Realizacijom projekta sistema daljinskog grejanja, godišnja ušteda na energentima je između 100 i 150 hiljada evra. Osim što je zamenjena prethodna „prljava tehnologija“, dat je i značajan doprinos zaštiti životne sredine.

Primera radi uz zamenu dotrajale stolarije i ukupnu izolaciju zgrade osmogodišnje škole u Bogatiću, koja je i najveća u ovoj opštini, postignuti su izuzetni rezultati na uštedi energije, njenoj neškodljivoj obnovi uz zaštitu prirodne sredine. Korisnici ovog prostora kažu da im je grejanje na toplu vodu znatno prihvatljivije, a isto mišljenje dele i u lokalnoj samoupravi.

Time je učinjen samo mali korak u pravcu eksploatacije velike količine ove jeftine alternativne energije koju proglašavaju, između ostalih energijom budućnosti, a mogućnosti njenog većeg korišćenja i dalje su otvorene.

Slično se može reći i za energiju sunca. Solarni paneli polako ali sigurno osvajaju i mačvanske krovove. Pozitivni primeri za sada jesu usamljeni, a mogućnosti velike.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa