27. januar 2022.27. jan 2022.
Cilj je da sva domaćinstva dobiju mogućnost da zamene stolariju
Sastanak sa potpredsednicom Vlade Republike Srbije i ministarkom rudarstva i energetike prof. dr Zoranom Mihajlović

Cilj je da sva domaćinstva dobiju mogućnost da zamene stolariju

U organizaciji Ministarstva rudarstva i energetike, u petak 21. januara 2022. godine, u zgradi Palate “Srbija“, u sali Beograd, održan je radni sastanak sa načelnicima upravnih okruga, na temu “Projekti u oblasti unapređenja energetske efikasnosti“. Predsedavala je potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike prof. dr Zorana Mihajlović.

Sa načelnicima se razgovaralo o pilot projektu i aktivnostima koje su sprovedene tokom 2021. godine. Bilo je reči o nastavku aktivnosti na realizaciji novih projekata i javnom pozivu za subvencije za zamenu stolarije, koji će Ministarstvo rudarstva i energetike raspisati poslednje nedelje januara meseca 2022. godine. U planu je da se u februaru mesecu raspiše javni poziv za subvencije za solarne panele. Država Srbija ima mogućnosti da privrednim subjektima, svojim građanima i domaćinstvima pomogne u smanjenju potrošnje električne i toplotne energije. Prošle godine je u projektu zamene stolarije učestvovalo 69 jedinica lokalnih samouprava, dok se za solarne panele prijavilo 37 lokalnih samouprava. Nakon realizacije zaključenih ugovora, očekuje se smanjenje računa za utrošenu električnu energiju od 20 do 30 procenata po svakom domaćinstvu, a postižu se uštede i na nivou države. Važno je naglasiti da se doprinosi i zaštiti životne sredine, jer se smanjuje emisija ugljen-dioksida. Projekat se nastavlja i u ovoj 2022. godini,za koju je planirano i obezbeđeno 230 miliona evra za subvencije namenjene zameni stolarije i postavljanje solarnih panela. Najavljene su olakšice i pomoć za devastirane opštine i socijalno ugrožene građane.

“Novi javni poziv za subvencije za unapređenje energetske efikasnosti raspisaćemo krajem meseca, a već u februaru novi javni poziv i za dodelu subvencija za solarne panele. Država je obezbedila dovoljno novca, kao da gradimo jednu elektranu. Imamo sve mogućnosti da omogućimo svim građanima i građankama da smanje potrošnju energije. Prvi projekat koji se završava, za koji su izdvojene 1,2 milijarde dinara, i te kako će doneti rezultate i domaćinstvima koja učestvuju, smanjiti račune za 20 do 30 odsto. Na nacionalnom nivou to znači uštedu od 50 miliona kilovat-sati godišnje i, što je jednako važno, 300.000 tona manje emisije ugljen-dioksida“, naglasila je ministarka Mihajlović.

“Cilj je da sva domaćinstva dobiju mogućnost da zamene stolariju. To je nacionalni interes i cilj, da u narednih nekoliko godina smanjimo potrošnju za najmanje 30 do 35 odsto, zbog toga smo obezbedili dovoljno novca, jer je ovo važan projekat, kao da gradimo novu elektranu“, izjavila je prof. dr Zorana Mihajlović.

Načelnici upravnih okruga izneli su podatke o realizaciji projekta na teritoriji okruga i izrazili zahvalnost na podršci koju im je Ministarstvo rudarstva i energetike pružilo.

U radu sastanka učestvovao je i Vladan Krasavac, načelnik Mačvanskog upravnog okruga, koji je izneo podatke o realizaciji projekta za dva grada i četiri opštine sa područja Upravnog okruga. Naglasio je da je mali broj građana učestvovao na konkursu za subvencije, pa je potrebno preduzeti aktivnosti kako bi u ovoj godini taj broj bio značajno veći. U projektu učestvuju gradovi Šabac i Loznica i opštine Krupanj, Ljubovija, Vladimirci i Mali Zvornik. Sve lokalne samouprave su dostavile izveštaj o aktivnostima koje su tokom prethodne godine sprovedene u funkciji realizacije projekta, izuzev opštine Vladimirci, koja podatke nije dostavila. Izneti su i podaci za opštinu Bogatić, koja ne učestvuje u projektu, ali realizuje drugu fazu daljinskog grejanja, kojim se postižu izuzetno velike uštede u potrošnji energije i efekti u zaštiti životne sredine. Istaknuta je kvalitetna saradnja sa Ministarstvom rudarstva i energetike.
Kabinet načelnika Vladana Krasavca

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa