27. januar 2022.27. jan 2022.
Bog se javi, u Provu na Savi
PRVO PLIVANjE ZA ČASNI KRST NA BOGOJAVLjANjE U OPŠTINI VLADIMIRCI

Bog se javi, u Provu na Savi

Prelep dan i zavidan broj prisutnih žitelja sela Prova i okoline, uz pridržavanje svih propisanih mera, bio je dekor za prvo plivanje za časni krst u opštini Vladimirci. Četvorica odvažnih su plivali u hladnoj Savi do časnog krsta i nazad uz prethodno osveštavanje vode i prigodne reči, veliki si Gospode i čudesna su dela tvoja...

Čudesno beše i u danu koji je bio neobičan i po izboru kako ga obeležiti. Srećko Paležević jedan od učesnika i najzaslužniji za sve viđeno je pojasnio:
U pokušaju da ispoštujemo tradiciju od običaja Rusa, koji lupaju led i na temperaturi do -40 stepeni i tri puta se zaranjaju u vodu kao čin krštenja do Grka koji su plivanje pretočili u takmičenje, izabrali smo ovaj čin čeličenja i u veri i u telu. Plivanje do časnog krsta i nazad učinilo nas je nadam se dostojnim naslednicima predaka uz pozdrav, Bog se javi, Vaistinu se javi, govorio je mladi čovek ogromne energije koji je zaslužan za izuzetno organizovano okupljanje na Bogojavljanje na reci Savi.

Predsednik skupštine opštine Vladimirci Rade Kovačević je istakao želju svih da ovo plivanje postane tradicija:
Kapa dole žiteljima sela Prova i okoline i timu okupljenom oko Srećka Paleževića na svemu viđenom. Mi ćemo učiniti sve kao lokalna samouprava da u narednim letima maksimalno pomognemo da ovaj dan bude što kvalitetnije obeležen. Korona je omela da bude masovnije ali je i pokazala da se običaji neguju i u ovakvim okolnostima.

I paroh provački Milomir Stevanović je bio vidno zadovoljan i odzivom građana ali i odvažnošću plivača:
Predivan dan kojim nam se Bog, sin i sveti duh javiše ispunili su svakoga ko vidi koliko je Gospod veliki i dela njegova. Ovo je prvo zvanično plivanje za časni krst ali nadamo se i put u tradicionalno održavanje i veličanje Boga koji nam se javi, Vaistinu nam se javi.

Dugo su razmenjivali utiske svi koji su imali sreću da učestvuju u ovom veličanstvenom skupu Gospodu u čast. A na čast žiteljima Prova i uz neobilaznog Srećka Paleževića i ostalim odvažnim plivačima, Milošu Nikoliću iz Vladimiraca, Stefanu Vasiću i Draganu Sič iz Prova, koji su se zlatnim slovima upisali u, nadaju se svi, neprekidnu nit obeležavanja Bogojavljenja.
S.K.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa