3. februar 2022.3. feb 2022.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

STIGLE UNIFORME ZA DOBROVOLjNO VATROGASNO DRUŠTVO „GRUŠIĆ“

Obuka, vozilo, pa prvo gašenje požara

Ovih dana od Vatrogasnog saveza Srbije stigla im je oprema i uniforme. Uskoro ih očekuje obuka koju će finansirati Grad Šabac, a realizovaće je pripadnici Odeljenja za vanredne situacije. Grad će obezbediti i vozilo
Doborovoljno vatrogasno društvo „Grušić“ osnovano je među prvima u Srbiji, od donošenja novog Zakona koji reguliše pojedinosti osnivanja i rada ovih društava, krajem 2018. godine. Oko ideje se okupilo znatno više meštana od očekivanog broja i zakonskog minimuma. Trenutno su jedini na teritoriji Šapca, ali realna su očekivanja da će u još nekim selima kada vide ovaj primer, krenuti istim putem.

Ovih dana od Vatrogasnog saveza Srbije stigla im je oprema i uniforme. Uskoro ih očekuje obuka koju će finansirati Grad Šabac, a realizovaće je pripadnici Odeljenja za vanredne situacije. Grad će obezbediti i vozilo.

-Postojala je potreba za ovako nečim. Teritorija Pocerine je brdovita, poljoprivredni kraj, mnogo strnjišta. Dešavaju se i požari na objektima, ali u manjem broju, dok su požari na otvorenom veliki problem. Mi smo došli na ideju da oformimo DVD, grad nas je podržao, kao i Odeljenje za vanredne situacije. Imamo 23 člana i interesovanje je od početka bilo veliko, tako da očekujemo još ljudi da nam se pridruži, navodi Branislav Lazarević, predsednik DVD „Grušić“.

DVD predstavlja pomoćnu snagu vatrogasno – spasilačke jedinice. Gasiće manje požare, dok će veće držati pod kontrolom do dolaska profesionalnih vatrogasaca. Značaj DVD „Grušić“ je veliki za Pocerinu, jer da stignu do udaljenih sela na Ceru vatrogascima iz Šapca treba dosta vremena. Grušić je negde na pola puta. Evropski standard za dolazak hitnih službi do mesta događaja, od momenta prijave je 15 minuta. Do nekih sela na teirtoriji Šapca, to je fizički nemoguće. Zbog toga bi bilo važno da se u još nekim selima oforme DVD-ovi.

Grad Šabac je prepoznao ulogu i značaj formiranja DVD-a na svojoj teritoriji i preduzeo sve moguće korake da se to realizuje. DVD „Grušić“ je zvanično osnovan 22. juna prošle godine


-Grad Šabac je prepoznao ulogu i značaj formiranja DVD-a na svojoj teritoriji i preduzeo sve moguće korake da se to realizuje. DVD „Grušić“ je zvanično osnovan 22. juna prošle godine i na osnivačkoj skupštini su doneta sva neophodna akta. Nakon toga, zahvaljujući Sektoru za vanredne situacije, od strane Vatrogasnog saveza Srbije, ako pomoć i podrška novoformiranom DVD-u „Grušić“ je dodeljena oprema za rad za treću kategoriju dobrovoljne vatrogasne jedinice. Sada su, kao pomoć od strane Vatrogasnog saveza Srbije, dobijene i uniforme za pripadnike DV jedinice, a u sklopu programa podrške DVD-ima na teritoriji Republike Srbije. Sledi nabavka terenskog kombi vozila, ili, u najboljem slučaju, vatrogasnog vozila. Po nabavci vozila i sprovedenoj obuci pripadnike DV jedinice, možemo očekivati da se ovo društvo aktivira u operativnom smislu, kao operativna snaga u sistemu zaštite i spasavanja stanovništva i materijalnih dobara grada Šapca, ali i kao podrška i pomoć profesionalnim jedinicama Sektora za vanredne situacije, kaže načelnik Odeljenja za vanredne situacije Šabac Ivan Spajić.

Najveću pomoć i podršku za formiranje DVD-a Grušićani su dobili od Odeljenja za vanredne situacije, komandatna Vatrogasno –spasilačke jedinice Gorana Stefanovića i Zorana Zdravkovića, člana Gradskog veća zaduženim za upravljanje u vanrednim situacijama. Postoji želja da pripadnici DVD „Grušić“ prođu obuke i za druge vanredne siutacije, a ne samo za gašenje požara, kako bi postali jedinica opšte namena.

-Ukoliko bi prošli obuku za spasavnje iz poplava, ali i alpinističku obuku, mogli bismo da formiramo timove koji bi bili korišćeni za različite namene. Te obuke ne bi prolazili svi nego oni koji bi pokazali afinitete, kaže Zoran Zdravković.

Za jedinicu treće kategorije DVD-a potrebno je devat obučenih članova i jedno vozilo. DVD „Grušić“ ima čak 23 člana. Za drugu kategoriju je potrebno 18 vozila i jedan vatrogasni kamion, a prva kategorija isto toliko članova i dva vatrogasna kamiona.
Članovi DVD-a mogu postati svi punoletni građani, a operativni pripadnici mogu imati do 55 godina starosti.
M.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa