24. februar 2022.24. feb 2022.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

Nj.E. NADBISKUP BEOGRADSKI STANISLAV HOČEVAR POSETIO ŠABAC

Rekonstrukcija crkve Svete Ane

Nj.E. beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar u ponedeljak je posetio gradonačelnika Šapca dr Aleksandra Pajića. Povod je projekat rekonstrukcije rimokatoličke crkve Svete Ane.

- Ima više od pola godine kako smo započeli razgovore u vezi sa rekonstrukcijom rimokatoličke crkve Svete Ane u Šapcu. Ovaj verski objekat, koji je podignut još u vreme kralja Aleksandra 1928, godine, predstavlja kulturno dobro na teritoriji grada Šapca. Spremni smo da podržimo projekat rekonstrukcije iz budžeta grada Šapca, u kome će učestvovati i Rimokatolička crkva. Siguran sam da će gospodin Hočevar dati svoj doprinos da hrišćanska zajednica u Šapcu bude zadovoljna i da razvijamo odnose na već postojećim dobrim temeljima, istakao je gradonačelnik Pajić.

Crkva Svete Ane je prva rimokatolička bogomolja izvan Beograda koja je podignuta u Srbiji posle Prvog svetskog rata. Sagrađena je četrnaest godina nakon zlodela u Mačvi i Šapcu, kada je Mali Pariz preimenovan u Srpski Verden.

Nadbiskup Hočevar izrazio je zahvalnost gradonačelniku Pajiću na podršci grada Šapca.

- Naša crkva možda najsvestranije sarađuje sa gradom Šapcem u okviru čitave društvene zajednice, iz brojnih razloga. Jedan je istorijski, s obzirom da je Šabac nastao kao spomenik zajedništa u Kraljevini Jugoslaviji. Mi smo se trudili i uvek bili prisutni, pre svrega, sa humanitarnom karitativnom delatnošću. Do sada nije bilo moguće obnoviti našu crkvu i parohijski dom, koji su izgrađeni u velikoj brzini da bi mogli ugostiti relativno veliki broj vernika naše crkve.

Zahvaljujem gradu i gospodinu gradonačelniku na mogućnosti da obnovimo crkvu Sv. Ane i parohijski dom, župnu kuću koja je u takvom stanju da bi mogla ugroziti ljudske živote. Da bismo sačuvali ovaj važan kulturološki i sakralni spomenik potrebna su velika sredstva i drago mi je da grad oseća spremnost da to učinimo zajedno, rekao je nadbiskup Hočevar.

Crkva Svete Ane evidentirana je u bazi nepokretnih kulturnih dobara aktom Zavoda za zaštitu spomenika kulture „Valjevo” 2001. godine kao nepokretno kulturno dobro.
M.F.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa