24. februar 2022.24. feb 2022.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

SLUŽBA KUĆNOG LEČENjA I ZDRAVSTVENE NEGE DOMA ZDRAVLjA ŠABAC

Pomoć u najtežim trenucima

“Brinemo o polupokretnim, nepokretnim i pacijentima u terminalnoj fazi. Stižemo do najudaljenijih mesta po kiši, snegu, ledu”, navodi glavna sestra Službe kućnog lečenja i zdravstvene nege Radojka Nenadić. “Kućna nega je zapravo produženo bolničko lečenje, ali kod kuće” navodi načelnik Službe dr Darko Vasilić
Služba kućnog lečenja i zdravstvene nege Doma zdravlja “Dr Draga Ljočić” pruža mnogo više od medicinske pomoći pacijentima koji se leče u kućnim uslovima. Tu su da daju podršku i pacijentima i porodici tokom bolesti, ali i da budu uz njih u najtežim trenucima. Nekima od njihovih pacijenata potrebna je pomoć samo dok se ne oporave od operacija, dok je za druge izvesno da više nikada neće stati na svoje noge.

Mnogima su značajno produžili život i iako im nisu pomogli da se izleče, omogućili su im da sa svojim najbližima provedu još vremena. Brinu o nekim pacijentima duže od 10, pa i 20 godina. Tako na neki način postaju i deo njihovih porodica.

-Brinemo o polupokretnim, nepokretnim i pacijentima u terminalnoj fazi. Previjamo ih, dajemo im injekcije i infuzije, vadimo krv, merimo šećer... Pokrivamo ceo grad i sva prigradska i seoska područja u čitavoj Mačvi, Pocerini i Posavotamnavi. Stižemo do najudaljenijih mesta po kiši, snegu, ledu, navodi glavna sestra ove službe Radojka Nenadić.

Služba nema vozače pa lekari i sestre sami voze. Kažu da su ih nemali broj puta u selima traktorima izvlačili iz snega kako bi stigli do pacijenta.

Tri lekara, dve više medicinske sestre i 18 medicinskih sestara pokrivaju teritoriju Šapca. Lekari pacijente pregledaju po potrebi, a sestre ih obilaze svakodnevno. Svakoga dana stignu na više od 200 adresa, a nedeljno imaju više od 1.000 previjanja. Trenutno u Službi kućnog lečenja kartone ima 1.200 pacijenata.

-Previjamo i one koje otpuste iz bolnice, ali i dekubite kod naših pacijenata. Kućna nega je zapravo produženo bolničko lečenje, ali kod kuće. Ovde rade specijalisti opšte prakse, koji polažu šest grana medicine, zato što moramo da budemo i neurolozi i internisti i hirurzi... Samo u izuzetnim slučajevima pozivamo druge specijaliste, navodi načelnik Sližbe kućnog lečenja i zdravstvene nege dr Darko Vasilić.

Da bi pacijent uopšte postao korisnik ove Službe, uput daje izabrani lekar ili bolnički lekar na otpusnoj listi. Potom lekar iz Službe kućnog lečenja kontaktira porodicu i zakazuje kućnu posetu, koja u zavisnosti od hitnosti može biti istog dana ili najkasnije za dva do tra dana.

-Doktor po završenom pregledu napiše nalog za terapije, to mogu biti injekcije, infuzije... Neko od porodice dođe do Službe i uzme terapiju i onda isti ili sledeći dan sestre idu kako bi dale tu terapiju. Podelile smo područja po ekipama i ako dobijemo neki nov nalog u toku dana zovemo ekipu koja je na tom delu terena i izdiktiramo adresu i terapiju, navodi sestra Rada.
Doktor i sestra su saglasni da je timski rad u ovoj Službi najvažniji. Pored toga, presudni su znanje i iskustvo.

-Imamo dobru ekipu. Jako iskusne i kvalitetne sestre, kao i lekare. Menadžment pokazuje veliko razumevanje za našu Službu i kada se zapošljavaju nove koleginice konsultujemo se oko toga ko će da dođe kod nas, odnosno, ko može najviše da nam pomogne. Potrebne su nam one koje znaju da voze, da se dobro snalaze u gradu i znaju ulice, da se ne bi gubilo vreme. Uvek u ekipi idu dve sestre, sem kada je potrebno samo izvaditi krv, tada ide jedna. Najvažnije je da kao tim odlično funkcionišemo. Sestra uvek može da pozove doktora ili drugu sestru za bilo kakvu pomoć, navodi sestra Rada.
Naravno, da bi uspešno radili neophodno je da imaju i dobar odnos sa pacijentima, ali i sa njihovim porodicama. Kažu da pacijenti nekada imaju bolju komunikaciju sa njima nego sa ukućanima.

-Našim pacijentima mnogo znači svaka pomoć. Ovaj posao podrazumeva i rad sa umirućim pacijentima. Iako je jasno kakav će biti ishod, njima neizmerno znači kada im pomognemo da imaju manje bolove ili da nemaju mučnine posle hemoterapija, kaže sestra Rada.

-Sanjam o proširenju ove službe. Neophodno nam je još doktora i sestara. Svake godine je i sve veća potreba za nama. Ljudi su sve stariji, a sve je učestalije oboljevanje od karcinoma, pa imamo i sve više mlađih pacijenata, kaže dr Darko.
-Mi smo najskuplja služba Doma zdravlja, najveći potrošač. Praktično smo produžena ruka Bolnice, jer kod onih koji se otpuste iz Bolnice idemo mi, dodaje sestra Rada.


Dr Darko dodaje da zbog svojih pacijenata misle unapred i trude se da predvide kako će reagovati na terapiju, kako bi predupredili neželjena dejstva, a ne čekali da reaguju kada do njih dođe.

-Kada naš pacijent prima hemoterapiju mi odmah uključujemo tri infuzije, kako bi predupredili mučnine. Kod nekoga se one neće javiti, ali kod nekoga hoće. Mi moramo unapred da razmišljamo o njima, a ne da čekamo da im bude loše, kaže dr Vasilić.

Komunikacija sa porodicom im je jako važna. Mnogi od onih koji imaju dugogodišnje pacijente u kući i sami znaju kada im je nešto potrebno, pa jave lekarima i sestrama. Na veće probleme nisu nailazili i ukoliko jedno od njih ne može da ostvari najbolju komunikaciju sa pacijentom, neko drugi će moći.

-Posao je težak i fizički i psihički. Imamo mladih pacijenata sa karcinomima. To je teško podneti i na to niko ne može da ostane imun. Imamo i dece. Takođe smo zaduženi i kada nešto treba u Ustanovi za decu i mlade sa autizmom i smetnjama u komunikaciji u Bogosavcu. Dajemo im terapije, vadimo im krv, objašnjava sestra Rada.

Od početka kovid epidemije Služba radi u otežanim uslovima. Trenutno im je oko jedne trećine pacijenata kovid pozitivno.

-Za naše pacijente kovid je posebno težak. Svi oni koji i mogu koliko-toliko da se kreću, kada su oboleli postali su potpuno vezani za krevet. Jako je nezgodno lečiti koronu u kućnim uslovima. Stopa smrtnosti kod ovih pacijenata je jako velika. Uglavnom su stariji, a svi imaju već neke bolesti. Teško je kada porodica gleda u nas i očekuje pomoć, iako dajemo sve od sebe, nismo svemogući, kaže sestra Rada.

Za godinu dana su vakcinisali nekoliko hiljada građana kod kuće. Nisu odlazili da vakcinišu samo svoje pacijente, nego i sve one koji su ih pozvali i rekli im da zbog starosti ili bolesti ne mogu da dođu na vakcinalni punkt.
M.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa