7. april 2022.7. apr 2022.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

OPREMLjENE PROSTORIJE ZA PCR TESTIRANjE U ZAVODU ZA JAVNO ZDRAVLjE

Spremni za molekularnu dijagnostiku

Savremena mikorbiologija, bez molekularne dijagnostike je nezamisliva. Mi ćemo, pored kovida, koji je sada aktuelan, raditi i druge patogene. PiSiAr dijagnostika je neophodna za dijagnostiku infekcije centralnog nervnog sistema, kod imnukompromitovanih pacijenata, u posttransplantacionom periodu, za praćenje toka terapije kod HIV pozitivnih, hepatitis B i C pozitivnih, takođe za dijagnostiku različitih respiratornih infekcija, za kongenitalne infekcije, infekcije kod trudnica, navela je dr spec. medicinske mikrobiologije Marina Malbaški, načelnik Centra za mikrobiologiju
Zavod za javno zdravlje Šabac u petak je javnosti predstavio novu, savremenu opremu, neophodnu za PiSiAr dijagnostiku. Za ovu namenu su opredeljene i posebne prostorije, lekari i tehničari su obučeni za rad, a Centar za mikrobiologiju radiće punim kapacitetima za oko mesec dana.

-Savremena mikorbiologija, bez molekularne dijagnostike je nezamisliva. Mi ćemo, pored kovida, koji je sada aktuelan, raditi i druge patogene. PiSiAr dijagnostika je neophodna za dijagnostiku infekcije centralnog nervnog sistema, kod imnukompromitovanih pacijenata, u posttransplantacionom periodu, za praćenje toka terapije kod HIV pozitivnih, hepatitis B i C pozitivnih, takođe za dijagnostiku različitih respiratornih infekcija, za kongenitalne infekcije, infekcije kod trudnica, navela je dr spec. medicinske mikrobiologije Marina Malbaški, načelnik Centra za mikrobiologiju.

Za potrebe Centra za mikrobiologiju opredeljene su i posebne prostorije. Jedna prostorija služi za prijem i pripremu uzoraka, koji zatim idu na dalju analizu.

Foto: "Glas Podrinja"


-Imamo laminar najvišeg nivoa biološke bezbednosti koji vertikalnim strujanjem vazduha štiti materijal od kontaminacije, a i samo osoblje i okruženje. Pored toga imamo dva UV boksa koji štite materijal od kontaminacije, zatim automatski ekstaktor nukleinske kiseline koji u veoma kratkom intervalu može da izoluje čistu nukleinsku kiselinu iz različitih uzoraka. Dobili smo i dva PiSiAr aparata veoma visokog nivoa performansi, koji pored detekcije nukleinskih kiselina može da vrši i kvantitifikaciju, koja je neophodna kod praćenja toka nekih bolesti, navela je dr Malbaški.

Direktor Zavoda za javno zdravlje Šabac MSc. dr Branko Vujković navodi da je tokom ove nedelje od Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje osiguranje sukcesivno stizala oprema za Centar za mikrobiologiju, odnosno za prostor za PiSiAr dijagnostiku.

Vlada Republike Srbije je nastavila sa projektom podizanja kapaciteta mreže instituta i zavoda za javno zdravlje. Imamo jedan moderan PiSiAr kabinet, gde je oprema vredosti više od 10 miliona dinara


-Vlada Republike Srbije je nastavila sa projektom podizanja kapaciteta mreže instituta i zavoda za javno zdravlje. Imamo jedan moderan PiSiAr kabinet, gde je oprema vredosti više od 10 miliona dinara. Zajedno sa Veterinarskim specijalističkim institutom smo obradili više od 80.000 uzoraka, ne samo za Mačvanski, nego i za Kolubarski okrug, samo na korona virus, i to najvišim standardom PiSiAr dijagnostike. Naša ustanova je iz sopstvenih sredstava izdvojila više od 2 miliona dinara za uređenje prostora. Jako brzo smo dobili opremu od RFZO i očekujemo da će ovaj najviši standard molekularne dijagnostike biti na dbrobit meštana Mačvanskog i Kolubarskog okruga. Imamo obučen kadar visokoobrazovani kadar, ali i tehničare koji su prošli obuku u referentnim ustanovama. Dobili smo saglasnost od Ministarstva zdravlja za prijem nedostajućeg kadra, naveo je dr Vujković.
M.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa