7. april 2022.7. apr 2022.
Foto: Kulturni centar (F.K)

Foto: Kulturni centar (F.K)

Izložba Pavla Radovića u Kulturnom centru

Ekspanzija i problem

„Finalna forma svake skulpture, može se dalje posmatrati kao gradivna jedinica poput cigle u zidu ili ćelije u tkivu. Šta konkretno ovo gradivo formira ostaje nedorečeno kako bi se ilustrovala granica našeg saznanja koja od uvek postoji ali se vremenom pomera. Zato je ekspanzija termin koji objedinjuje i pojašnjava ove ideje“
U Galeriji kulturnog centra do 20. aprila otvorena je izložba akadesmkog vajara iz Beograda, Pavla Radovića. Ovo je prvi put da se mladi umetnik predstavio šabačkoj javnosti. Tokom naredne dve nedelje u KC izložene su kompleksne skulpture koje kako je navedeno u katalogu postavke ukazuju na ekspanziju oblika, forme i mogu se uporediti sa atomima, kao osnovnom i sveprožimajućim elementom univerzuma.

-Izložba nema naziv, ali radovi imaju zajednički imenitelj – ekspanzija, što je ujedno i “problem” koji Radović stavlja pred sebe rešavajući tehničke, materijalne, formalne, značenjske i druge aspekte koje ovi radovi sadrže. Za razliku od monolitne skulpture, radovi koji su prikazani sastoje se iz više elemenata. Pravilna pozicija i oblik svakog elementa omogućava da se ostvari njihova funkcija koja podrazumeva održanje celine u kompaktnom sklopu. Usled uklanjanja ili premeštanja nekog elementa, skulptura ne može da ostane kompaktna. Ovo se može uporediti sa balansom između delova atoma čija naelektrisanja i pozicije omogućavaju stabilnost unutar sklopa – navodi istoričar umetnosti i kustost KC i aktuelne postavke Filip Kovačević i dodaje da su skulpture prikazane u nekoliko stadijuma koji ilustruju promene u sklopu skulpture i njenih elemenata na putu do finalne forme.

-Tokom ovog procesa, veličina i oblik elemenata se menjaju, nalik delovima tela tokom rasta. Njihov oblik i funkcija postaju kompleksniji i potpuniji kako proces odmiče. Finalna forma svake skulpture, može se dalje posmatrati kao gradivna jedinica poput cigle u zidu ili ćelije u tkivu. Šta konkretno ovo gradivo formira ostaje nedorečeno kako bi se ilustrovala granica našeg saznanja koja od uvek postoji ali se vremenom pomera. Zato je ekspanzija termin koji objedinjuje i pojašnjava ove ideje. Odnosi se na rast i širenje svega, od najsitnijih čestica do beskonačnosti kosmosa, povećanje nivoa sagledavanja i na kraju proširenja naših saznanja – pojašnjava Kovačević.

Pavle Radović je rođen 1997. u Beogradu. Upisao je Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu 2016, odsek primenjeno vajarstvo, gde je 2020. završio četvrtu godinu osnovnih akademskih studija. Master studije na Fakultetu primenjenih umetnosti, odsek primenjeno vajarstvo završio je 2021. kod profesora Marka Vukše. Dobitnik je nekoliko nagrada od kojih su najistaknutije nagrada “Nebojša Mitrić” Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu i nagrada izložbe vajara/ki Srbije 2020. Letnji salon skulpture. Pored većeg broja kolektivnih, ovo mu je prva samostalna izložba.
M. Ž.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa