7. april 2022.7. apr 2022.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

ZZJZ i KZM obeležili Mesec borbe protiv raka

Prevencija malignih bolesti

Prevencija i rano otkrivanje raka su najuspešnije oružje u borbi protiv raka. U 2019. godini na teritoriji Mačvanskog okruga 1.499 osoba je obolelo od malignih bolesti, a 861 osoba je umrla. Rak dojke je najčešći zloćudni tumor kod žena u Srbiji
U okviru obeležavanja Meseca borbe protiv raka kao i promocije portala e-Zdravlje Ministarstva zdravlja RS, Zavod za javno zdravlje Šabac u zajedničkoj akciji sa Kancelarijom za mlade grada Šapca, delili su zdravstveno vaspitni materijal ispred TC „Roda“.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije i Međunarodne agencije za istraživanje raka za 2019. godinu, u svetu je 19 miliona obolelo od ove bolesti a devet miliona je umrlo. U istoj godini u Republici Srbiji 42.290 osoba je obolelo od malignih bolesti a negde oko 22 hiljade je umrlo.
-Prema podacima Populacionog registra za rak Zavoda za javno zdravlje u 2019. godini na našem okrugu 1.499 osoba je obolelo od malignih bolesti a 861 osoba je umrla. Kada pričamo o malignim bolestima koje su jedan izuzetno ozbiljan zdravstveni problem moramo istaći da je jedan od najefikasnijih javno-zdravstvenih intervencija kada je u pitanju kontrola malignih bolesti prevencija – istakla je Master javnog zdravlja Željka Ninković.

Aktivnost koju sprovodi Zavod za javno zdravlje usmerena je na promovisanje zdravih stilova života ali i podsećanje sugrađana o važnosti brige o zdravlju i odlascima na redovne preventivne preglede.

-Podsetila bih sugrađane Mačvanskog okruga da ukoliko imaju mobilne telefone mogu da skinu aplikaciju koju su uradili stručnjaci instituta za onkologiju i radiologiju Republike Srbije a zove se onko.rs – dodala je Željka Ninković.

Ovom aplikacijom omogućen je dolazak do što tačnijih informacija koje se odnose na maligne bolesti.

-Na predlog Ministarstva zdravlja Vlada Republike Srbije usvojila je program digitalizacije u zdravstvenom sistemu Republike Srbije kojim podrazumeva kompletnu digitalizaciju zdravstvenog sistema. Pozivam sve građane, kako bi sebi olakšali put kroz zdravstveni sistem, da se registruju na portalu e-zdravlje – rekao je direktor Zavoda za javno zdravlje Šabac MSc. Dr Branko Vujković.
Učešće u ovoj aktivnosti uzela je Kancelarija za mlade grada Šapca ističući da učestvuju u aktivnostima koje se odnose na brigu i unapređenje zdravlja mladih a istovremeno i zdravih stilova života kod mladih.

-Današnja aktivnost odnosi se i na promovisanje HPV vakcine protiv humanog papiloma virusa koji je uzročnik HPV infekcije koja jednako pogađa i žene i muškarce –dodala je Mirjana Janjić direktor Kancelarije za mlade grada Šapca.
Ž.P.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa