7. april 2022.7. apr 2022.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

ZZJZ i KZM obeležili Mesec borbe protiv raka

Prevencija malignih bolesti

Prevencija i rano otkrivanje raka su najuspešnije oružje u borbi protiv raka. U 2019. godini na teritoriji Mačvanskog okruga 1.499 osoba je obolelo od malignih bolesti, a 861 osoba je umrla. Rak dojke je najčešći zloćudni tumor kod žena u Srbiji
U okviru obeležavanja Meseca borbe protiv raka kao i promocije portala e-Zdravlje Ministarstva zdravlja RS, Zavod za javno zdravlje Šabac u zajedničkoj akciji sa Kancelarijom za mlade grada Šapca, delili su zdravstveno vaspitni materijal ispred TC „Roda“.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije i Međunarodne agencije za istraživanje raka za 2019. godinu, u svetu je 19 miliona obolelo od ove bolesti a devet miliona je umrlo. U istoj godini u Republici Srbiji 42.290 osoba je obolelo od malignih bolesti a negde oko 22 hiljade je umrlo.
-Prema podacima Populacionog registra za rak Zavoda za javno zdravlje u 2019. godini na našem okrugu 1.499 osoba je obolelo od malignih bolesti a 861 osoba je umrla. Kada pričamo o malignim bolestima koje su jedan izuzetno ozbiljan zdravstveni problem moramo istaći da je jedan od najefikasnijih javno-zdravstvenih intervencija kada je u pitanju kontrola malignih bolesti prevencija – istakla je Master javnog zdravlja Željka Ninković.

Aktivnost koju sprovodi Zavod za javno zdravlje usmerena je na promovisanje zdravih stilova života ali i podsećanje sugrađana o važnosti brige o zdravlju i odlascima na redovne preventivne preglede.

-Podsetila bih sugrađane Mačvanskog okruga da ukoliko imaju mobilne telefone mogu da skinu aplikaciju koju su uradili stručnjaci instituta za onkologiju i radiologiju Republike Srbije a zove se onko.rs – dodala je Željka Ninković.

Ovom aplikacijom omogućen je dolazak do što tačnijih informacija koje se odnose na maligne bolesti.

-Na predlog Ministarstva zdravlja Vlada Republike Srbije usvojila je program digitalizacije u zdravstvenom sistemu Republike Srbije kojim podrazumeva kompletnu digitalizaciju zdravstvenog sistema. Pozivam sve građane, kako bi sebi olakšali put kroz zdravstveni sistem, da se registruju na portalu e-zdravlje – rekao je direktor Zavoda za javno zdravlje Šabac MSc. Dr Branko Vujković.
Učešće u ovoj aktivnosti uzela je Kancelarija za mlade grada Šapca ističući da učestvuju u aktivnostima koje se odnose na brigu i unapređenje zdravlja mladih a istovremeno i zdravih stilova života kod mladih.

-Današnja aktivnost odnosi se i na promovisanje HPV vakcine protiv humanog papiloma virusa koji je uzročnik HPV infekcije koja jednako pogađa i žene i muškarce –dodala je Mirjana Janjić direktor Kancelarije za mlade grada Šapca.
Ž.P.
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa