7. april 2022.7. apr 2022.
Foto: Slavica Gajić

Foto: Slavica Gajić

GRUPA ŠABAČKIH NOVINARA I UMETNIKA UDRUŽENA U REALIZACIJI PROJEKTA

“Dr Draga Ljočić – Odsjaji”

Dr Draga Ljočić ne samo kao prva žena lekar u Srbiji, već i kao primer patriotizma, humanosti, borca za ravnopravnost, zaslužuje da se o njenom životu zna više, smatraju učesnici projekta ali i svi oni sa kojima su se u toku realizacije susreli. Novinari u snimanju dokumentarnog filma i umetnici Udruženja Kombinart u stvaranju izložbe, na projektu rade već mesecima
Projekat se sastoji iz dve celine, likovno-dokumentarne izložbe sa umetničkim instalacijama uz uvodno predavanje o dr Dragi Ljočić (1855-1926) i dokumentarnog filma o životu i radu ove znamenite Srpkinje. Dokumentarni film zasnovan je na istorijskim izvorima, arhivskoj građi, saznanjima i sećanjima potomaka. Svoje viđenje života i rada prve žene lekara u Srbiji, borca za ravnopravnost i humaniskinje, iznele su ličnosti iz istorije, kulture, njene kolege lekari, potomci.

- Osnov za pokretanje ovako ambicioznog projekta bilo je istraživanje mr Sonje Bokun Đinić, dugogodišnje direktorke Biblioteke šabačke, aktivnog kreatora kulturne politike u Šapcu. Saznanja do kojih je došla iskoristili smo da najpre sagledamo bogatstvo i značaj svega onoga što je zaostavština dr Drage Ljočić, a zatim po Sonjinom tragu i smernicama, osmislimo naredne korake – objašnjava novinarka Aleksandra Delić, rukovodilac projekta.

Po prvi put šira javnost imaće uvid u još neobjavljena dokumenta i fotografije kao izvore novih saznanja o ovoj izuzetnoj ličnosti, svojstvenoj po mnogo čemu.



- Na početku raspolažete samo osnovnim činjenicama, uglavnom opšte poznatim. Onda krenete u istraživanje i proučavanje i tada vam se otvori sasvim drugačiji pogled na nečiji život. Upoznavanje sa porodicom, Draginim potomcima, na mene je ostavilo poseban utisak. Njihova sećanja, porodične priče, fotografije, njen dnevnik…otvorili su brojna pitanja ali i pružili mnoge odgovore - o njoj samoj i društvenim prilikama tog vremena. Veliki deo svega ovoga, naći će se u filmu i izložbi – navodi mr Sonja Bokun Đinić.

Dr Draga Ljočić ne samo kao prva žena lekar u Srbiji, već i kao primer patriotizma, humanosti, borca za ravnopravnost, zaslužuje da se o njenom životu zna više, smatraju učesnici projekta ali i svi oni sa kojima su se u toku realizacije susreli. Novinari u snimanju dokumentarnog filma i umetnici Udruženja Kombinart u stvaranju izložbe, na projektu rade već mesecima.

Grupa novinara i umetnika javila se Ministarstvu kulture i informisanja na konkurs za pomoć projektima iz ove oblasti, kao i Gradskoj upravi Šapca. Takođe, oni su gradonačelniku dr Aleksandaru Pajiću podneli inicijativu da se postavi skulptura doktorke Drage Ljočić u javni prostor Šapca.


- Podelili smo zaduženja u skupu različitih energija i iskustava – ističu nosioci projekta. Osim snimatelja Đorđa Ljubisavljevića, angažovane su sve same žene. Uz mr Sonju Bokun i Aleksandru Delić tu su novinarke Marija Popović, Milanka Eraković i Slavica Gajić, montažerka Kristina Ljubisavljević, slikarka Dragana Đurđević, vajarka Milena Obradović i informatičarka Dunja Novaković.

Projekcija dokumentarnog filma i izložba biće održani u okviru obeležavanja Dana grada Šapca. Na pozitivne reakcije naišla je i inicijativa da se u javnom prostoru postavi skulptura doktorke Drage Ljočić.
S.G.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa