7. april 2022.7. apr 2022.
Foto: Odeljenje za vanredne  situacije u Šapcu

Foto: Odeljenje za vanredne situacije u Šapcu

U MARTU UDVOSTRUČEN BROJ POŽARA NA OTVORENOM

Pojačan nadzor terena

Zakonom o zaštiti od požara zabranjeno je spaljivanje trave i niskog rastinja, spaljivanje ostataka strnih useva, spaljivanje smeća na otovrenom prostoru i spaljivanje biljnih ostataka, kao i loženje vatre u šumi i na udaljenosti od 200 m od ruba šume, izuzev na određenim i za to vidno obeleženim mestima, u skladu sa propisanim merama zaštite od požara.

Uprkos zakonskim zabranama, požari na otvorenom prostoru su i dalje zastupljeni na celoj teritoriji Republike Srbije. Požari na otvorenom prostoru su sve češća pojava i na teritroriji Mačvanskog upravnog okruga. U prilog tome govori činjenica da su vatrogasno spasilačke jedinice Odeljenja za vanredne situacije u Šapcu na teritoriji Okruga, od početka godine intervenisale u 71 požara na otvorenom prostoru. Za isti period u prethodnoj godini broj intervencija na požarima na otvorenom prostoru je iznosio 56.

Karakterističan period je mart mesec, gde je usled vremenskih uslova, koji su išli na ruku poljoprivrednicima uočljiv povećan broj požara na otvorenom prostoru iz razloga sređivanja parcela i njiva i pripreme za setvu. U ovom periodu (01.03.-28.03.2022 god) vatrogasci spasioci su intervenisali na teritoriji Okruga na ukupno 58 požara na otvorenom. Za isti period prošle godine ovaj broj je udvostručen jer je broj intervencija na požarima na otvorenom prostoru iznosio 28.

Evidentno je povećanje broja požara na otvorenom prostoru, koji se veoma brzo šire i predstavljaju realnu opasnost za živote i zdravlje građana i mogu prouzrokovati velike materijalne štete i štetu po životnu sredinu. Takođe, gašenje požara na otvorenom prostoru zahteva angažovanje velikog broja učesnika u akciji gašenja i vatrogasnih vozila, što umanjuje mobilnost vatrogasno – spasilačkih jedinica i stvara velike finasnijske troškove.

Obavešavamo vas da je od strane Odeljenja za vanredne situacije u Šapcu u toku pojačan nadzor i obilazak terena na teritoriji Mačvanskog upravnog okruga, posebno na područjima na kojima su u ranijim periodima požari na otvorenom prostoru bili česti, a sve u cilju kontrolisanja primene navedenog zakona i sankcionisanja zakonom zabranjenih radnji.
Odeljenje za vanredne situacije u Šapcu

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa