12. maj 2022.12. maj 2022.
Andrija Pantelić i Marijana Bajić

Andrija Pantelić i Marijana Bajić

MATURANT SREDNjE ŠKOLE U KOCELjEVI NAJBOLjI RAČUNOVOĐA MEĐU VRŠNjACIMA

Prvo mesto za Andriju

Nakon osvajanja drugog mesta na republičkom takmičenju iz statistike maturant Srednje škole Andrija Pantelić postao je državni prvak iz računovodstva i osvajanjem prvog mesta obezbedio svojoj školi ulogu domaćina najvišeg ranga takmičenja naredne godine.

U konkurenciji 11 srednjih ekonomskih škola iz Srbije, znatno većih od koceljevačke koja ima samo jedno odeljenje ekonomskih tehničara u generaciji, Andrija je uz lično zalaganje i besprekornu podršku svoje mentorke i razredne profesorke Marijane Bajić pokazao najviše znanja i umeća, a 81 bod bio je dovoljan za osvajanje prvog mesta i titulu državnog prvaka.

-Od maksimalnih sto bodova Andrija je imao 81 i onda se da zaključiti kakva je težina zadataka bila. Deset bodova manje od njega imao je drugoplasirani a 14 trećeplasirani takmičar. Razlika od deset bodova za nivo republičkog takmičenja je kao Ajfelova kula velika ako se ima u vidu da se uglavnom na njima o konačnom plasmanu odlučuje u pola ili četvrtinu poena- napominje profesorka Bajić koja ne krije zadovoljstvo i ponos zbog činjenice da je ovo najbolji rezultat za dve decenije koliko postoji obrazovni profil ekonomski tehničar i područje rada ekonomija, pravo i administracija u koceljevačkoj srednjoj školi.

Govoreći o utiscima maturant smera ekonomski tehničar ističe da je prezadovoljan samim takmičenjem, prijemom u Kikindi koja je bila domaćin i ostvarenim rezultatom.

-Sve je bilo sjajno, savršeno u svakom pogledu. Računovodstvo je bilo moj prvi izbor za takmičenje od početka četvrte godine u srednjoj školi. Dosta sam se spremao i mogu reći da sam očekivao velike rezultate. Imao sam samopouzdanje. I ostali takmičari su bili izuzetno pripremljeni. Ipak, nakon završetka izrade zadataka u razgovoru sa ostalima imao sam osećaj da sam možda najbolje uradio test, pre nego što smo dobili zvanične rezultate. Kasnije je to i potvrđeno. Osvojio sam prvo mesto i to je neopisiva sreća, zadovoljstvo, satisfakcija za uloženi trud, rad, vreme- priča budući brucoš Ekonomskog fakulteta.

Smatra da je presudan faktor za plasman svih takmičara bio strah koji je među učesnicima zavladao već na početku izrade zadataka te da konačni rezultati i broj poena možda nisu realni i adekvatni znanju koje njegovi vršnjaci poseduju.

Andrija je, nasuprot njima, bio pun samopouzdanja. Na takmičenje je došao dobro pripremljen, siguran u svoje znanje. Provežbao je, kaže, govoto sve primere i varijatne pa nije bilo razloga da sumnja u sebe. Prema rečima profesorke Marijane Andrija se već na početku izdvojio od drugih ozbiljnim pristupom.
-Fantastične su reakcije svih, počevši od profesora sa fakulteta, preko kandidata, do škole domaćina. Zanimljiv je komentar jednog kolege iz kikindske ekonomske škole koji je, čestitajući mi kao njegovom razrednom starešini i mentoru, ocenio da imamo budućeg ministra finansija, aludirajući na Andriju- prepričava anegdotu Bajić.

Ambicije ovog mladića za sada su drugačije. Želi da upiše i uspešno završi fakultet a o daljim planovima još uvek ne razmišlja.

-Pozicija svakog ministra je generalno politička. Ja sebe u politici ne vidim i nemam neke afinitete prema tom prevelikom eksponiranju, pa nemam ambicije u tom pogledu- kaže prvak Srbije odgovarajući na ovaj komentar.

“Računovodstvo je jedan od najozbiljnijih predmeta i ne može se naučiti napamet. Mora se razumeti. ”
Računovodstvo je jedan od najozbiljnijih predmeta u ekonomskoj struci. Može se reći da je to zanat. Ko ga razume i uspe da ga savlada ima veliku prednost u odnosu na druge. Ovaj predmet se ne uči napamet. Mora se razumeti. Maturantu Srednje škole u Koceljevi to je očigledno pošlo za rukom.

-Andrija je zaista odličan prevashodno u predmetima u kojima se mora razmišljati. Gde logika igra veću ulogu u odnosu na samu teoriju, mada je poznavanje teorije pretpostavka zaključivanja. Na samom takmičenju bilo je zastupljeno gradivo iz sve četiri godine školovanja. Ozbiljno i obimno gradivo koje je naš učenik bez problema primenio. To nije mogao svako. Bilo je onih koji su mogli, ali je Andrija u tome ipak bio najbolji. Imao je želju, volju, hrabrost da se na takmičenjima pojavi i da postigne rezultate kakve je postigao- ističe profesorka Bajić.

“Mi, kao mala škola, sa 26 učenika u odeljenju četvrtog razreda, imamo jednog republičkog pobednika i vicešampiona, tako da imamo razloga za ponos i hvaljenje”

Sreću i zadovoljstvo zbog postignutih rezultata, dodaje, ne može da opiše rečima. Ponavlja da su se nadmetali sa velikim školama iz naše zemlje koje imaju po desetak odeljenja ekonomskih tehničara i finansijskih administratora, ali da to nije sprečilo jednu malu školu u Koceljevi, sa samo jednim odeljenjem, da zauzme najvišu poziciju.

-Mi, kao mala škola, sa 26 učenika u odeljenju četvrtog razreda, imamo jednog republičkog pobednika i vicešampiona, tako da imamo razloga za ponos i hvaljenje- zaključila je profesorka Marijana Bajić.
V.Bošković

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa