9. jun 2022.9. jun 2022.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

U SABORNOM HRAMU U ŠAPCU PROSLAVLjEN PRAZNIK VAZNESENjA

Nije sve u nama zemlja

U imenu praznika, koje svojom lakoćom nadilazi zakone materije, kao da je upletena sama tajna događaja. Vaznesenje pokazuje put ka otvorenom nebu koje nije ni mesto, ni dimenzija, nego stanje obožene ljudske prirode, gde čovek ravnobožno kroz Hrista učestvuje u slavi Božjoj
Spasovdan ili Vaznesenje Hristovo je hrišćanski praznik, koji se slavi u 40. dan nakon Vaskrsa. Tog dana se Hristos javio svojim učenicima i rekao: „Idite po svemu svetu i propovedajte Jevanđelje svakom stvorenju. Ko poveruje i krsti se, biće spasen, a ko ne poveruje biće osuđen.



Obećao im je Duha Utešitelja i zapovedio da do silaska Duha Svetoga ne izlaze iz Jerusalima. Podignutih ruku blagoslovio je učenike i, završivši svoju misiju, vratio se Bogu Ocu.

„Idite po svemu svetu i propovedajte Jevanđelje svakom stvorenju. Ko poveruje i krsti se, biće spasen, a ko ne poveruje biće osuđen”


U Sabornom hramu Svetih apostola Petra i Pavla proslavljen je praznik Vaznesenja Gospodnjeg.

- U imenu praznika, koje svojom lakoćom nadilazi zakone materije, kao da je upletena sama tajna događaja. Vaznesenje pokazuje put ka otvorenom nebu koje nije ni mesto, ni dimenzija, nego stanje obožene ljudske prirode, gde čovek ravnobožno kroz Hrista učestvuje u slavi Božjoj. Jesmo od zemlje, ali nije sve u nama zemlja. I od Neba smo. U zemlju odlazimo, ali se nebu nadamo, u njega gledamo i čekamo da i mi budemo uzneseni u sretanje Gospodu, rekao je na propovedi sveštenik Nikola Jančić.
M.F.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa