8. decembar 2011.8. dec 2011.
ISHRANA KRAVA U ZIMSKOM PERIODU

NEMA MLEKA BEZ SILAŽE

U ishrani krava tokom zimskih meseci kao osnovno kabasto hranivo preporučuje se silaža pripremljena od kompletne kukuruzne biljke. Silaža je sa ekonomske strane veoma isplativa
Savremena stočarska proizvodnja pred odgajivače postavlja sve veće zahteve u svim oblastima. Proizvesti više, kvalitetnije i jeftinije. Pri tom da dobijeni proizvod bude zdravstveno bezbedan i upotrebljiv za krajnjeg korisnika i prerađivačku industriju. Preživari su specifični po tome što zahtevaju poseban režim ishrane.
- Lucerkino seno u našim uslovima služi kao dopuna silaži. Da bi se proces proizvodnje mleka odvijao normalno potrebno je ispuniti sve neophodne uslove. Pre svega, misli se na način držanja i ishranu. Mlečna goveda potrebno je da unose ogromnu količinu kabastih hraniva kako bi zadovoljili kako sopstvene tako i proizvodne potrebe. Neophodne su i određene količine koncentrovanih hraniva u dnevnom obroku. Pored pomenutih obavezna je upotreba i kompletne krmne smeše sa 18 odsto proteina. U kojoj meri proizvođač mleka može obezbediti kvalitetnu i ukusnu hranu, dobro izbalansiranu u odnosu na optimalne potrebe krave, zavisiće i uspeh proizvodnje. Najisplativije je kada se krave konstantno hrane jednom istom hranom. Tada je proizvodnja mleka kada je reč o kvantitetu i kvalitetu uvek na približno istom nivou, kaže diplomirani inženjer stočarstva Zoran Kozlina, iz šabačke Poljoprivredne savetodavne i stručne službe.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa