7. jul 2022.7. jul 2022.
Foto: Tehnička škola Šabac

Foto: Tehnička škola Šabac

Projekat Evropske komisije INTERVET za stručne škole

Učenici Tehničke škole u Francuskoj i Španiji

Projekat Evropske komisije pod nazivom INTERVET namenjen stručnim školama obuhvata zemlje Zapadnog Balkana, kao i EU partnere: Italiju, Belgiju, Holandiju, Francusku, Maltu, Španiju, Sloveniju i Poljsku
Privredna komora Srbije u partnerstvu sa italijanskom organizacijom Uniser, specijalizovanom za internacionalne programe razmene, sprovodi projekat Evropske komisije pod nazivom INTERVET, odobren 2019. godine, namenjen stručnim školama. Projekat obuhvata zemlje Zapadnog Balkana, kao i EU partnere: Italiju, Belgiju, Holandiju, Francusku, Maltu, Španiju, Sloveniju i Poljsku. Tokom trogodišnjeg trajanja projekta učenici, studenti i nastavnici stručnih škola biće pozvani da obave: 56 tromesečnih stažiranja za pripravnike; 360 jednomesečnih obuka (program stručne prakse) za učenike; 54 stručna usavršavanja nastavnika; 36 letnjih škola za nastavnike i 72 stručna skupa za nastavnike i direktore škola.

Mesto realizacije obuka je Sevilja, Vroclav, Forli-Bolonja, Maribor, Lion, a za osoblje škola to su Malta, Bolonja, Sevilja, Dordreht. Služba za dualno obrazovanje i obrazovne politike Privredne komore Srbije organizuje pozive za ove obuke. Tehnička škola Šabac se uključila na 4. i 5. poziv.
Učenici šalju dokumentaciju koja osim formalnih dokumenata uključuje i njihovo lično predstavljanje putem eseja i video zapisa. Tako se proverava i znanje engleskog jezika (ili jezika zemlje domaćina) koje će omogućiti kvalitetnu komunikaciju tokom obuke.

Četvrti konkurs ponudio je 11 grantova za mobilnost, za učenike od 16 do 18 godina iz Srbije, za stručnu praksu u Lionu u trajanju od mesec dana, u januaru i februaru 2022.
Peti konkurs nudi 20 grantova za obuku u Sevilji u trajanju od mesec dana, koja će biti organizovana u toku septembra 2022. godine.

Na konkurs za Francusku bilo je prijavljeno preko 50 srednjih stručnih škola sa više od 200 kandidata. Učenik trećeg razreda Tehničke škole Šabac, Aleksa Stefanović, obrazovni profil elektrotehničar informacionih tehnologija izabran je da putuje u Lion, gde nas je uspešno predstavljao.. Boravkom u zanimljivom i podsticajnom okruženju stekao je nova iskustva, upoznao mlade ljude sličnih interesovanja iz različitih kultura i tradicija. Takođe, mogao je da uporedi obrazovne programe i opremljenost škola u različitim regionima.

Svoje pozitivne utiske podelio je sa drugovima, pa smo dobili i novog učesnika u programu učeničke mobilnosti.

U septembru, 2022. godine, u Sevilju putuje još jedan učenik Tehničke škole Šabac, Branislav Marković, takođe učenik trećeg razreda obrazovnog profila elektrotehničar informacionih tehnologija.

Nadamo se da će ovo postati tradicija i da će naši učenici biti svuda prepoznati kao dobri ljudi i uspešni u svojoj struci.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa