18. avgust 2022.18. avg 2022.

Ministarstvo: Od 2023. novi standardi o bezbednijoj upotrebi duvanskih proizvoda

Proizvođači i uvoznici duvanskih proizvoda imaju zakonsku obavezu da od 1. januara 2023. godine ispune dva nova zahteva predviđena Pravilnikom o utvrđivanju liste srpskih standarda iz oblasti opšte bezbednosti proizvoda, saopštilo je danas Ministarstvo privrede.

U skladu sa zahtevima za bezbednost od požara koji se odnose na cigarete, duvanski proizvodi moraće pre plasmana na tržiše Srbije da ispune standarde SRPS EN ISO 12863:2018 (Standardna metoda ispitivanja za ocenjivanje mogućnosti paljenja cigareta) i SRPS EN 16156:2018 (Cigarete - Ocenjivanje mogućnosti paljenja - Zahtevi za bezbednost).

Ti standardi predviđaju da se na tržište mogu staviti samo cigarete sa smanjenom mogućnošću paljenja, odnosno, cigarete koje se same ugase ako se aktivno ne povlači dim pre nego što izgore celom dužinom.
Pravilnik o utvrđivanju liste srpskih standarda iz oblasti opšte bezbednosti proizvoda inoviran 2021. godine, prvi put obuhvata standarde koji se odnose na papir za cigarete.

Sve informacije osistemu infrastrukure kvaliteta, odnosno tehničkim zahtevima koje proizvodi treba da zadovolje prilikom plasmana na tržište Srbije nalaze se na portalu TEHNIS Sektora za kvalitet i bezbednost proizvodaMinistarstva privrede na linku.
Beta

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa