18. avgust 2022.18. avg 2022.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

45. SAZIV JALOVIČKE LIKOVNE KOLONIJE

Traje i trajaće

RAD I OVOG SAZIVA FINANSIRALO JE MINISTARSTVO KULTURE REPUBLIKE SRBIJE A U PROSTORU KOLONIJE O UMETNICIMA BRINUO TIM BIBLIOTEKE DIŠA ATIĆ UZ POMOĆ LOKALNE SAMOUPRAVE OPŠTINE VLADIMIRCI
Petu deceniju živi jalovička likovna kolonija, čedo koje su zaljuljali Milovan Šujić i Zoran Simić i učinili prepoznatljivim na umetničkoj mapi sveta. Teško je pronaći delić na Zemljinoj kugli sa kojeg svoje učešće nije uzeo neko od umetnika pa su selo Jalovik i Opština Vladimirci zavredeli naklon umetničkog sveta. Ostala su u domovima seljana koji su u prvom delu kolonije gostili umetnike brojna dela da bi potom i brojne ustanove i sama lokalna samouprava Opštine Vladimirci obogatili izgled svojih prostora. Sama opština gosti i ovaj saziv kolonije a čelni ljudi su prisustvovali završnoj izložbi. O svakodnevnici umetnika je brinuo tim biblioteke Diša Atić.

Foto: "Glas Podrinja"


Negujući tradiciju i najmlađi su uzeli učešće u obogaćenju sadržaja tokom desetodnevnog trajanja kolonije. U samom prostoru koji svakog leta zaposedaju umetnici ostaće i ove godine značajna dela akademskih slikara i vajara. Ove godine došli su iz Republike Srpske i nekoliko gradova Srbije u složnu porodicu stvaraoca čiji je selektor bila Milica Vesić iz Valjeva. Uz nju nadahnuto su stvarali i Beograđanke Ivana Dragosavljević i Ivana Milev, Kostantinos Petrović je stigao iz Uba, Stipić DUDWARSZKY Dušan iz Beograda kao i sugrađanka Marija Poljak a iz Republike Srpske je stigao Tomica Radulović. I svi odreda impresionirani jalovičkom likovnom kolonijom kao institucijom kulture:
-Sam prostor kolonije od 200 kvadratnih metara, komunikacija sa kolegama, uticalo je na kvalitet radova. Po toku kolonije ona je mogla da traje i mesec dana a ne samo ovih desetak. Domaćini su opet učinili sve da sa minimalnim resursima daju apsolutni maksimum, u dahu je rekla Ivana Dragosavljević.

Foto: "Glas Podrinja"


-U koloniji je fasciniralo da je učinjeno sve kako bi se stvorio umetnički rad punog dometa a sa ljudima koji imaju prebogato iskustvo rada u koloniji. Moj utisak je da bi rad naših domaćina mogao biti uzor sličnim okupljanjima u svetu. I meštani su deo bogate impresije svikli da goste umetnike. Ova manifestacija se naprosto mora podstaći da traje sa svih strana, pošto ima ogroman potencijal. Sam prostor je priča za sebe i daje velike mogućnosti u stvaranju. Treba i ne sumnjam da će biti primećen i iskorišćen kako dolikuje, sumirao je rad kolonije Stipić DUDWARSZKY Dušan.
Na rastanku da se okupljanja nastave i neguje umetničko čedo Milovana Šujića i Zorana Simića na mnogaja ljeta.
S.K

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa