18. avgust 2022.18. avg 2022.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

Obeležena 216. godišnjica Boja na Mišaru

Ponosni na svoju istoriju

Država Srbija se više ne stidi svoje istorije, svojih boraca, ponosna je na svoju istoriju i to pokazuje kroz realizaciju državnog programa negovanja tradicije oslobodilačkih ratova. Boj na Mišaru je jedno od najvažnijih mesta u našoj istoriji
Državna ceremonija posvećena obeležavanju 216. godišnjice Boja na Mišaru održana je u subotu u tom mestu. Vence na spomenik mišarskim junacima položili su predstavnici Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva odbrane Republike Srbije, načelnik Mačvanskog upravnog okruga Vladan Krasavac, gradonačalnik dr Aleksandar Pajić i predsednik Skupštine Nemanja Pajić, predstavnici drugih lokalnih samouprava, nevladinih organizacija i građana.

Foto: "Glas Podrinja"


Da mlađi uče i čuvaju istoriju
Kako je naveo državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Miodrag Kapor, Boj na Mišaru, koji se odigrao 13. avgusta 1806. godine, ubraja se u najznačajnije i najveće pobede Karađorđevih ustanika u Prvom srpskom ustanku nad vojskom Osmanskog carstva.

Državni sekretar Miodrag Kapor, Foto: "Glas Podrinja"


-Država Srbija se više ne stidi svoje istorije, svojih boraca, ponosna je na svoju istoriju i to pokazuje kroz realizaciju državnog programa negovanja tradicije oslobodilačkih ratova. Boj na Mišaru je jedno od najvažnijih mesta u našoj istoriji. Danas je tu puno naroda, omladine i na najbolji način smo obeležili taj čin. Veoma je bitno da smo napravili korak u renoviranju celog ovog kompleksa i nadam se da ćemo ga i u budućem periodu osavremeniti i omogućiti i mlađim generacijama da dođu ovde i da se lepo osećaju, a istovremeno da odaju počast i uče našu istoriju- rekao je Kapor.

Kako je istakao Nemanja Pajić, na tom mestu se pokazala želja srpskog naroda da se izbavi od viševekovnog ropstva pod Turcima.

Predsednik skupštine grada Nemanja Pajić, Foto: "Glas Podrinja"


-Pokazalo se da ideal slobode koji imamo u Srbiji na mudar način realizujemo. Pokazali smo slobodarsko u nama, strategiju, znanje i pamet protiv velike i nadmoćnije vojske. Upravo nakon te pobede počelo je stvaranje moderne srpske države. Pored brojnih izazova koji su pred nama, i dalje smo na evropskom putu. Mi se danas borimo za vekovne, iskonske i univerzalne vrednosti i kao takvi smo primer za celu Evropu- podvukao je Pajić.

Država Srbija se više ne stidi svoje istorije, svojih boraca, ponosna je na svoju istoriju i to pokazuje kroz realizaciju državnog programa negovanja tradicije oslobodilačkih ratova


Verski obred, pomen Karađorđu i mišarskim junacima, održalo je sveštenstvo Crkve uspenja Presvete Bogorodice iz Orida i Crkve vaskrsenja gospodnjeg iz Mišara. Himnu Republike Srbije izvele su učenice Muzičke škole „Mihailo Vukdragović“ Anastasija Bogdanović i Vladana Danojlić.

Otvoren rekonstruisani Dom kulture u Mišaru
Nakon državne ceremonije, rekonstruisan Dom kulture u Mišaru svečano je otvoren u prisustvu predstavnika države, Grada, kulturnih i javnih institucija. Projekat rekonstukcije pod nazivom „Mišar- prošlost, sadašnjost i budućnost“ finansiralo je Ministarstvo kulture i informisanja u iznosu od 15 miliona dinara, dok je Grad izdvojio 13 miliona dinara.

Nakon državne ceremonije, rekonstruisan Dom kulture u Mišaru svečano je otvoren, Foto: "Glas Podrinja"


Pored državne ceremonije kod spomenika mišarskim junacima, mi danas otvaramo i rekonstruisani Dom kulture u Mišaru

Mladi uče i čuvaju istoriju, Foto: "Glas Podrinja"


-Pokazujemo da zajedno sa svojom državom možemo mnogo toga da uradimo. Pored državne ceremonije kod spomenika mišarskim junacima, mi danas otvaramo i rekonstruisani Dom kulture u Mišaru. Zaista smo se potrudili da budemo grad u fokusu Ministarstva kulture i informisanja i da obezbedimo značajna finansijska sredstva za potpunu rekonstrukciju Doma koji je bio u totalnom rasulu, što nije smelo da se dogodi, bez obzira na to ko je o tome brinuo- istakao je gradonačelnik dr Aleksandar Pajić.

Gradonačelnik Šapca
Aleksandar Pajić, Foto: "Glas Podrinja"


Kako je objasnio, u prvoj fazi urađena je krovna konstrukcija i renovirano oko 1.000 metara kvadratnih prostora, od poda do plafona, sa kompletnim instalacijama, izolacijom, fasadom i pratećim sadržajima.

-Druga faza je rad na stalnoj postavci u Mišaru, gde ćemo pokušati da vratimo stari sjaj Domu kulture, dovesti pre svega naše i pozvati učenike koji dolaze u šabački kraj da pogledaju slavnu istoriju grada Šapca, mišarskih junaka i Karađorđa i da se podsetimo gde je bilo mesto odakle je počela da se razvija moderna Srbija- naglasio je Pajić.

Foto: "Glas Podrinja"


Otvorena izložba 16. saziva Likovne kolonije Mišar
Izložba radova 16. saziva Likovne kolonije Mišar otvorena je u subotu u rekonstruisanoj Mišarskoj galeriji u organizaciji Kulturnog centra Šabac.
Tradicionalna likovna manifestacija na taj način dodatno je afirmisana u novom prostoru.
-Ovogodišnja kolonija je podeljena u dva segmenta- radove nastale ove godine i jednu malu retrospektivu kojom je obeleženo svečano otvaranje nove- stare galerije. Ove godine na Mišaru je radilo šest umetnika iz Beograda i Šapca koji su pokazali kako slikari vole da se druže i da rade u uslovima jednog takoreći velikog ateljea, gde evociraju uspomene i razmenjuju stručna mišljenja, što im je dalo elan i želju da stvore što bolje umetničko delo i da pokažu da su kolonije, ipak, izazov- rekla je istoričarka umetnosti Sonja Petrović Jagić iz Kulturnog centra Šabac.
Ona je podsetila da su likovnu koloniju davne 1999. godine osnovali Zadužbinsko društvo „Prvi sprski ustanak“ iz Mišara i Dom kulture „Vera Blagojević“ iz Šapca (danas Kulturni centar) pod pokroviteljstvom Grada Šapca. Kolonija je svoje delovanje oslonila na jedan od najvažnijih istorijskih događaja u našem kraju, na Mišarsku bitku.
Postavka će za posetioce biti otvorena do 13. septembra.


Kako je naveo vođa projekta „Mišar- prošlost, sadašnjost i budućnost“ Dejan Živanović, Dom je dobio četiri funkcionalne prostorije- mesto za buduću muzejsku postavku, rekonstruisanu Mišarsku galeriju, malu i veliku pozorišnu salu.

Foto: "Glas Podrinja"


-Zgrada je podignuta između 1946. i 1948. godine, bila je mesni dom i tokom decenija postojanja služila meštanima Mišara. Početkom osamdesetih godina Narodni muzej kreira muzejsku postavku posvećenu Boju na Mišaru i tada ona počinje da populariše kulturnu delatnost. Poslednjih godina zgrada je dotrajala i krovni pokrivač je na određenim mestima prokišnjavao. Nakon manje rekonstrukcije 2006. godine, ovo je prva obimnija, kojom su obuhvaćeni krovni pokrivač, unutrašnji radovi, sanitarije, sistem hlađenja i grejanja celokupnog objekta- rekao je Živanović.

Dom kulture, mesto susreta, istorije, kulture i tradicije, Foto: "Glas Podrinja"


U okviru programa ceremonije otvaranja, izabrani splet testova pesama o Mišaru pesnika Krstivoja Ilića izveli su glumci Omladinskog pozorišta „Vožd“ Filip Rajković i Dušan Simić.
D.D.

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa