18. avgust 2022.18. avg 2022.

Pamukova sovica

Stariji larveni stupanj


Polifagna štetočina koja može načiniti značajne štete ukoliko se ne primeti na vreme a i ne preduzmu mere zaštite.

Biljke domaćini koje su najpovoljnije za razvoj štetočine su: paradajz, paprika, kukuruz, duvan, pasulj i dr.

Ovaj štetni insekt spada u familiju Lepidopterae i aktivni su noću. U toku leta od maja do oktobra odrasli leptiri se hrane sokom nektara i sokom iz napuklih plodova. Ženka leptira polaže jaja pojedinačno ili u gomilice po svim biljnim delovima. Embrionalni razvoj traje od 3-12 dana zavisno od spoljnih uslova.

Gusenica je dužine oko 4 cm zelenkaste do braon boje a u zadnjem stadijumu na leđima ima 2 trake. Prezimljava lutka u zemljištu. U našim uslovima ima 2-3 generacije.

Izmet u plodu od gusenice i larve H. Armigera


Štete pričinjava gusenica hraneći se biljnim tkivom, veoma su proždrljive i na delovima biljaka polažu jaja. Gusenice mlađeg stadijuma hrane se lišćem, dok stariji stadijumi se ubušuju u plod ( plodovito povrće ) hraneći se sadržajem i prljajući ga izmetom. Ovako načete plodove napadaju sekundarni patogeni –bakterijske truleži (Pectobacterium) kao i da nisu za upotrebu.
Pamukova sovica suzbija se agrotehničkim i hemijskim merama. Od agrotehničkih mera od značaja je uništavanje korova i duboko oranje.

Hemijsko suzbijanje podrazumeva primenu insekticida i to kada su mlađi larveni stadijumi tj.pre nego se ubuše u plod. Povrtarske biljke se tretiraju na osnovu pregleda pred cvetanje, a primena insekticida započinje čim se vizuelno uoče prva jaja. Od hemijskih preparata preporučuje se Fastac 10, Karate Zeon, Avaunt 15 SC, Insegar, Coragen 20SC…
Dipl.inž. Slavica Maksimović, PSSS Šabac

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa