8. septembar 2022.8. sep 2022.
Najviše učesnika do sada
ODRŽANA OSMA BICIKLIJADA KROZ MAČVU

Najviše učesnika do sada

Ove godine u manifestaciji je učestvovalo oko 400 biciklista iz različitih krajeva Srbije, ali i iz Republike Srpske i bila je najmasovnija do sada
Osma Biciklijada „Biciklom kroz Mačvu 2022“održana je u nedelju prepodne. Biciklisti su krenuli iz centra Bogatića i prešli oko 30 kilometara mačvanskim selima. Ove godine u manifestaciji je učestvovalo oko 400 biciklista iz različitih krajeva Srbije, ali i iz Republike Srpske i bila je najmasovnija do sada.

Cilj tradicionalnog druženja jeste promocija rekreativnog sporta i zdravih stilova života, ističu organizatori iz Ekološko edukativnog centra Mačve.

-Mi biciklijadom pokušavamo da skrenemo pažnju na bicikl kao dobro prevozno sredstvo, zdravo prevozno sredstvo, a ujedno da prikažemo i učesnicima sa strane našu prelepu Mačvu, izjavio je Aleksandar Firaunović iz Ekološkog edukativnog centra Mačve.

Cerebralna paraliza nije prepreka
Ovogodišnja biciklijada imala je i jednog posebnog učesnika. Šesnaestogodišnji Marko Perić od rođenja boluje od cerebralne paralize. Učenik je drugog razreda srednje Prehrambeno šumarske i hemijske škole u Sremskoj Mitrovici.



Od rođenja je na stalnim tretmanima, fizikalnim vežbama i plivanju a od prošle godine rekreativno se bavi biciklizmom što mu je i posebna ljubav. Vozi tricikli i do sada je učestvovao na biciklijadama u Šapcu i Baču. Sada je prešao i najveću kilometražu, ukupno oko 70 kilometara, jer je od Laćarka do Bogatića dovezao tricikl i izvoza kompletnu predviđenu rutu kroz Mačvu. Marku je želja mu da bude član nekog biciklističkog kluba.


Biciklisti su rutu izvozili preko Metkovića i Glušaca, do Uzveća, gde je napravljena kraća pauza, te su se preko Belotića vratili na mesto starta. Najmlađi učesnik je imao četiri godine, a najstariji je bio sedamdesetsedmogodišnji Mika Josipović iz Belotića. Među učesnicima je bilo i čitavih porodica. Sve vreme pratila ih je policija i hitna pomoć, kako bi sve proteklo što sigurnije.

Po povrtatku u Bogatić i završetku vožnje program je nastavljen. Organizovano je nadmetanje u tri discipline za najmlađe učesnike – najbrža i najsporija vožnja između čunjeva i vožnja spretnosti.

Nagrade za najveštije


Najuspešniji su dobili pehare, a potom su izvučene i specijalne nagrade – Kapriolo bicikla. Najviše sreće imali su Anđela Tamburić iz Bogatića i Vukašin Tovilović iz Badovinaca.

Pokrovitelj manifestacije bila je opština Bogatić.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa