8. septembar 2022.8. sep 2022.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

NE OČEKUJU SE PROBLEMI U GREJNOJ SEZONI

Cene grejanja ostaju iste

“Neće dolaziti do poskupljenja izdataka za grejanje i ostaće nepromenjene cene i fiksni i varjabilni deo. Molim sve sugrađane da štede energiju zbog velike krize koja je i u Evropi i u svetu”,izjavio je gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić
Planirano je da grejna sezona počne 15. oktobra, izuzev ako vremenski uslovi budu zahtevali drugačije. Grejanje će biti na gas, kog bi trebalo da bude dovoljno, a ukoliko bude nekih problema JKP “Toplana Šabac” je spremna da upotrebi alternativni izvor grajanja - mazut.

Proteklog četvrtka je o svim mogućnostima u predstojećoj grejnoj sezoni sa direktorom “Toplane” Rajkom Šušićem razgovarao gradonačelnik Šapca Aleksandar Pajić. Tom prilikom je istaknuto da neće biti poskupljenja grejanja u Šapcu.

-Šabačka “Toplana” je izvršila sve remonte na vreme i pripremamo predstojeću grejnu sezonu. Bitno je naglasiti da radimo i na alternativnim izvorima grejanja stanova. Ukoliko bude problema sa gasom, imamo alternativni izvor grejanja, a to je mazut. Pripremili smo gorionike, kotlove, skladišta, a sa Robnim rezervama dogovaramo naknadna punjenja skladišta, tako da spremni dočekujemo grejnu sezonu. Neće dolaziti do poskupljenja izdataka za grejanje i ostaće nepromenjene cene i fiksni i varjabilni deo. Molim sve sugrađane da štede energiju zbog velike krize koja je i u Evropi i u svetu. Nalazimo se pred teškim izazovima i mislim da bismo svi trebali da damo svoj doprinos kako bi se energija štedela. Mi ćemo kao grad učiniti sve da ono što je potrebno i “Toplani” i našim sugrađanima obezbedimo na vreme, rekao je gradonačelnik Pajić.

Šabačka “Toplana” greje oko 7.800 privatnih domaćinstava i oko 5.000 privrednih obejkata. Letnja sezona je iskorišćena da se udrade remonti postrojenja.

-Grejna sezona će početi na prirodni gas, kao što je i završena prethodna. Remont kotlovskih postrojenja i u kotlarnici na Trkalištu i u Benskoj Bari smo završili odmah po kraju grajne sezone.

Spremni za grejnu sezonu, Foto: "Glas Podrinja"


Trenutno radimo remonte i servisiranja podstanica po zgradama. Pripremamo sistem da se ponovo zapuni i stavi pod pritisak, da vidimo da li ima negde nekih problema. Trenutno radimo i rekonstrukcije na nekim vrelovodnim deonicama i biće još priključenja stambenih objekata na sistem daljinskog grejanja. Preduzeli smo sve korake kako ne bi bilo problema u toku naredne grejne sezone. Prirodni gas je naš primarni energent, a ukoliko dođe do bilo kakavog problema sa distribucijom prirodnog gasa spremni smo da istog trenutka ove kotlarnice krenu da rade na mazut. Ove sedmice sam bio dva puta u Vladi na sastancima gde su razrađivani različiti scenariji i video sam šta je sve preduzeto i urađeno i koliko je gasa u skladištu u Banatskom Dvoru i u Mađarskoj i ne očekujem veće probleme, naveo je Rajko Šušić.
M.M.
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa